POBIŠE SE ZA VILE: Otimaju se za ambasade SFRJ
Foto: KURIR

Nova bitka za imovinu bivše Jugoslavije

POBIŠE SE ZA VILE: Otimaju se za ambasade SFRJ

Društvo -

Predstavnici svih šest republika sastaće se u Ljubljani do kraja juna kako bi se napokon dogovorili u vezi sa raspodelom objekata nekadašnje zajedničke države

Predstavnici svih šest republika bivše SFRJ sastaće se u Ljubljani kako bi se konačno dogovorili u vezi sa raspodelom imovine koja je pripadala nekadašnjoj zajedničkoj državi, saznaje Kurir. Sastanak bi trebalo da se održi do kraja juna, kada bi se napokon stavila tačka na nesuglasice zbog podele zaostavštine bivše Jugoslavije.- Od Triglava do Đevđelije svi bi da zadrže objekte u Nju Delhiju, Adis Abebi i Moskvi - otkriva za Kurir državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović. Zapelo je, kao što kaže, sa pet objekata.Najveći sporovi- U pitanju je stan rezidencija na Park aveniji u Njujorku. Taj objekat se ne koristi 24 godine, a Srbija je kao naslednik SFRJ do sada samo za njega dala 2,75 miliona dolara za plaćanje osnovnih troškova... Mesečno je izdvajano za njega 14.000 dolara. Predstavnici bivših republika nisu se dogovorili ni u vezi sa objektima naše misije u Njujorku. Deo tog objekta koristi Srbija, ali ostali nisu bili saglasni da je neko uzme pojedinačno. Zato idemo na zajedničku prodaju. Tu je i objekat ambasade u Bonu, koji samo Srbija održava i plaća, a ne koristi. Za ambasade u Bernu i Tokiju takođe Srbija plaća troškove - otkriva Odalović, koji je inače predstavnik Srbije u Mešovitom komitetu za raspodelu imovine.

Samo za ovih pet objekata Beograd je do sada na ime održavanja i osnovnih troškova morao da plati oko devet miliona dolara. Prema njegovim rečima, Srbija je posebno zainteresovana za objekte u Ženevi, Moskvi i Bukureštu.- Tražili smo objekat misije UN u Ženevi, zatim zgrade ambasade u Sofiji i Bukureštu, ambasadu i rezidenciju i Moskvi, kao i ambasadu u Nikoziji. Međutim, upravo zbog Moskve su nastala i najveća sporenja, tako da ćemo objekat dati na prodaju, a onda podeliti novac. Takođe, predstavnici svih bivših republika traže i objekte u Adis Abebi i Nju Delhiju... Te objekte bi svi da uzmu - dodaje Odalović.Plaćamo, a ne koristimoZa održavanje imovine Srbija mesečno izdvaja oko 600.000 dolara.- Za one objekte koji nam ne pripadnu tražićemo naknadu troškova koje smo dali za održavanje. Rasteretićemo se ogromnih troškova koje smo imali, a da od toga nije bilo nikakve koristi. Od prodaje imovine SFRJ Srbija će dobiti oko 80 miliona dolara - smatra državni sekretar u MSP.

Procena stanjaSRBIJI OD PRODAJE 40 ODSTO!Na sednici Mešovitog komiteta za raspodelu imovine, održanoj u aprilu u Skoplju, procenjeno je stanje objekata i njihova tržišna cena. Od novca dobijenog prodajom Srbiji bi trebalo da pripadne 39,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track