POGLAVLJE 23: EU tera Hrvate da odblokiraju Srbiju
Foto: AP

Slučaj dobija novi epilog

POGLAVLJE 23: EU tera Hrvate da odblokiraju Srbiju

Društvo -

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc kritikovao potez zvaničnog Zagreba i poručio da je naša zemlja od centralnog značaja za stabilnost regiona

BEOGRAD - Hrvatski državni vrh verovatno će morati da promeni odluku i odblokira Srbiji otvaranje poglavlja 23, nagovestio je svojom porukom podrške našoj zemlji austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc.Hrvati će i ovaj put, ako im zaista priprete iz EU, morati da podviju rep, kao što su učinili i tokom takozvanog carinskog rata, kad su zatvorili granicu prema Srbiji.Sebastijan Kurc je, kritikujući blokiranje naše zemlje u poglavlju 23, koje se tiče pravosuđa, rekao da je „Srbija od centralnog značaja za stabilnost regiona“.- Treba nagraditi napore Srbije i učvrstiti evropski put te zemlje. To je u interesu Hrvatske, Austrije i čitave EU - poručio je on.Hrvatski mediji pišu da Evropska komisija i ostale zemlje članice EU planiraju da pojačaju pritisak na Hrvatsku kako bi zvanični Zagreb odustao od postavljanja tri nova uslova Srbiji.Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje smatra da nije reč „ni o kakvoj blokadi“ i da ne traže ništa što nije u sklopu srpskog pristupanja EU.Sukob i zbog JasenovcaPodsetimo, Srpsko narodno veće najavilo je da će bojkotovati komemoraciju u Jasenovcu, a to je najavila i Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj.- Treba prestati s politizacijom Jasenovca - istakla je Kitarovićeva nakon sastanka s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista, romske manjine, Srpskog narodnog veća i Jevrejske opštine Zagreb, na kojem su se složili o nužnosti otvaranja dijaloga.- Postoji mesto za izvršenje obaveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o međusobnoj zaštiti manjina i u okviru poglavlja 23 i 24. Nisu to nikakvi ultimatumi, ono što Hrvatska traži apsolutno nije van okvira pregovora - poručila je hrvatska predsednica.Brisel na potezuPremijer Aleksandar Vučić naglasio je da Srbija „nema nikakav spor s Hrvatskom“ i da treba da reaguje EU.- Ne znam šta se dešava u Briselu, ne znam ni kakvo je vreme. Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili jeste da Srbija bude poštovana. I ništa više. Ako hoćete - hvala, ako nećete - opet hvala - rekao je Vučić i dodao da rešenje za poglavlje 23 „prepušta evropskim institucijama“.

Aleksandar PopovHRVATSKA ĆE MORATI DA ISPUNI ZAHTEVE EVROPSKE UNIJE Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je sasvim moguće da će Hrvatska promeniti stav, kao što su to učinili i kad je reč o carinskom ratu, kada su zbog migranata zatvorili granicu sa Srbijom.- Stvari su otišle predaleko, još otkako su blokirali Batrovce. Osim što je došlo do blokade u poglavlju 23, došlo je i do razmene ružnih reči između Beograda i Zagreba i najverovatnije je da će Brisel morati da reaguje - tvrdi Popov.On kaže da ako bude reakcije Brisela, da će Hrvatska odmah uraditi šta treba.

Realnost Nemačko-francuska TV Arte ih ocrnila HRVATSKA LEGLO NAJGORIH FAŠISTANemačko-francuska televizija Arte žestoko je u dokumentarnom filmu osramotila Hrvatsku, koja je prikazana kao leglo najcrnjeg fašizma.U dokumentarcu „Desno, dva-tri - gde plovi Evropa?“ glavni fokus je na Nemačkoj, ali je za ekipu TV Arte najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi upravo Hrvatska. Šokantna priča o Hrvatima i Hrvatskoj obuhvata trećinu filma, a u filmu se pominju Jasenovac, bivši premijer Zoran Milanović, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović...Takođe, prikazana su razna slavlja duž Hrvatske, gde se javno pevaju ustaške pesme i otvoreno veliča NDH. Tako su prikazani kadrovi brojnih ljudi koji u ustaškim kapama i crnim košuljama salutiraju fašističkim pozdravom, pa i jedan akter koji na ruci ima istetoviran nemački krst iz Prvog svetskog rata sa upisana dva ustaška „u“.Na sve to, prikazana je i Kitarovićeva, koja se fotografiše s učesnicima takvim proslava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track