PONOVO NAS IZIGRALI: Pretplata za RTS ipak 500 dinara?
Foto: Thinkstock, Fonet

Repriza reprize: Javni servis se poigrava sa građanima

PONOVO NAS IZIGRALI: Pretplata za RTS ipak 500 dinara?

Društvo -
RTS i RTV traže da ih država delimično finansira sa četiri milijarde dinara, a visinu TV takse će odrediti tek kad vide koliko novca će dobiti

BEOGRAD - Vlada Srbije podnela je Predlog zakona o izmeni Zakona o javnim medijskim servisima kojim je predviđeno da se za RTS i RTV u 2016. godini izdvoji četiri milijarde dinara iz budžeta.Međutim, izmenom zakona nije predviđeno koliko će iznositi TV taksa! Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić pre manje od mesec dana izjavio da će taksa biti 150 dinara kako bi se građani što manje finansijski opterećivali, moguće je da televizijska pretplata za Javne servise ipak bude 500 dinara.

- Poslali smo Ministarstvu kulture i informisanja predlog izmene ovog zakona kako bismo i dalje mogli delimično da se finansiramo iz budžeta Srbije, ne samo kada su u pitanju neki veliki projekti. Ako dobijemo te četiri milijarde, upravni odbori RTS i RTV će sesti i zajedno se dogovoriti o prihvatljivoj visini TV takse. TV taksa može najviše biti 500 dinara, a ukoliko bude mogućnosti, ispoštovaćemo preporuku premijera da to bude 150 dinara. U svakom slučaju, nastojaćemo da taksa bude što manja - kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS, i dodaje da je važno da se reši sistem naplate takse.Podsetimo, RTS je od 1. januara 2016. godine trebalo da se finansira isključivo od sopstvenih prihoda i naplate takse, a da prestane finansiranje iz budžeta. Kolika će biti cena pretplate, pre svega zavisi od toga da li će i koliko novca RTS i RTV sada dobiti iz budžeta. Međutim, ujdurma oko TV pretplate i davanja državnog novca za servise koji treba da budu nezavisni od vlasti samo produbljuju gnev u javnosti. Za ekonomistu Aleksandra Stevanovića mnogo je i jedan dinar pretplate za nešto što, kako kaže, ne koristi i za šta zna da se nalazi pod direktnim uticajem države.- Pored toga, u praksi smo primetili da je javni servis uvek sluga onih koji imaju većinu u parlamentu, a to će retko ko želeti novčano da podrži. Na kraju krajeva, nikako da dobijemo odgovor koliko novca zapravo treba RTS, zašto im treba toliko novca i šta će oni proizvesti za novac koji dobiju. Mislim da je 500 dinara previše jer za 200 dinara mesečno možete dobiti 20 kanala sa odličnim programom - napominje Stevanović.Odgovore o konačnoj ceni takse pokušali smo da dobijemo i od Dragana Bujoševića, direktora RTS, ali je on, nakon što je čuo pitanje, prekinuo vezu.

Rade VeljanovskiNASTAVLJA SE UTICAJ VLASTI NA RTSNajpogubnije je, ističe profesor FPN Rade Veljanovski, što primanjem novca iz budžeta RTS ostaje pod uticajem vlasti.- Meni se sve ovo čini mnogo loše i mislim da iz cele te konfuzije neće moći da proizađe stabilno finansiranje javnog servisa, a što je još gore, dobijanjem novca iz budžeta produžiće se uticaj vlasti na RTS. Mislim da je velika greška napravljena brzinskim donošenjem Zakona o javnim servisima, gde je na brzinu uneto i budžetsko finasiranje javnih servisa - kaže Veljanovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track