PORESKA UPRAVA POZIVA: Prijavite zaradu od izdavanja stanova!
Foto: Profimedia

Od 260.000 stanodavaca u Srbiji samo 1 odsto plaća porez

PORESKA UPRAVA POZIVA: Prijavite zaradu od izdavanja stanova!

Društvo -

BEOGRAD - Poreska uprava Srbije pozvala je građane da prijave prihode od izdavanja nepokretnosti u zakup i da plate porez.

"Građani koji izdaju nepokretnu imovinu dužni su da odmah posle sklapanja ugovora o zakupu Poreskoj upravi prijave da su počeli da ostvaruju prihode od izdavanja nepokretnosti", navodi se na sajtu Poreske uprave.

NOVA MUKA ZA PODSTANARE: Država kreće u naplatu poreza od stanodavaca

Kako je precizirano, poreska prijava se podnosi nadležnom poreskom organu prema mestu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu odnosno podzakupu.

Prijave se mogu podneti i elektronski, posredstvom elektronskih servisa Poreske uprave, e-Porezi. Poreska uprava izradila je i flajere kojima poziva građane koji ostvaruju prihode od izdavanja nekretnina da ispune svoju zakonsku obavezu i prijave i plate porez na prihode od nepokretnosti koji se plaća po stopi od 20 odsto.

Kako bi lakše bili otkriveni oni koji izbegavaju plaćanje poreza uveden je i Poreski alarm, putem kojeg mogu da se prijave građani za koje se sumnja da ostvaruje a ne prijavljuje prihode po osnovu izdavanja nepokretnosti u zakup.

Procenjuje se da od 260.000 stanodavaca u Srbiji samo jedan odsto njih plaća porez na prihode od nepokretnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track