POSLEDNJE BATINE REČI: Lulo moja, pevaj mi poslednji put
Foto: Nemanja Pančić

Velimir Bata Živojinović 1933-2016.

POSLEDNJE BATINE REČI: Lulo moja, pevaj mi poslednji put

Društvo -

Jedan od najvećih srpskih glumaca Velimir Bata Živojinović u nedelju je izgubio bitku s teškom bolešću

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedelju, u 83. godini, nakon duže bolesti. Odlazak legendarnog Valtera kao lični gubitak doživeli su ne samo oni koji su ga poznavali već i svi koji su uživali u njegovim glumačkim bravurama i hiljadama puta izgovorili njegove replike iz filmova.Preminuo u snuBata je preminuo u snu 22. maja, na rođendan Novaka Đokovića, kojeg je voleo, ali, nažalost, nije stigao da ga upozna. Njegova supruga Lula do poslednjeg dana bila je uz njegovu postelju, vodila je s njim najtežu bitku i često mu pevala, što je bila njegova želja.

- U momentima kad je bio otpisan, tražio je da mu se peva. Posebno je voleo da sluša Lulin glas. Podsećao bi se tada svega, a i zbijao je šale. On je i lekare doveo u zabludu zbog energije koju je imao. I ćerka Jelena vratila se na Kubu misleći da mu je bolje - priča za Kurir Batin prijatelj Zoran Otašević.U ulici na Vračaru u kojoj je Živojinović živeo zavladala je tuga. Lula nije mogla da dođe sebi od šoka. Batine neutešne kolege pristizale su da joj izjave saučešće. I u restoranu „Bevanda“, u koji je glumac često svraćao, prolamao se jecaj.- Nekoliko dana pre nego što je završio u bolnici tražio je od Lule da ga dovede ovde, na mesto gde je proveo ceo život. Pre tri godine popio je poslednji „čivas“ - priseća se kuvar Bojan Stanković i dodaje:- Kad ga je Lula poslednji put odvela u bolnicu, vratila se kući uplakana. Pozvao sam je na kafu i cigaretu. Tada joj je rekao: „Majko, umreću ti, osećam to.“ To je bio prvi put da je ona rekla da je loše - kaže on.Tada, 16. aprila, kad je poslednji put bio u njegovom restoranu, Bata je doneo od kuće porodični album sa slikama. Zajedno s vlasnikom Zoranom Simićem gledao je fotografije s Lulom, unukom, ženom koja ga je čuvala.U tišini, uz gorke suze, ispijalo se piće u čast velike legende. Ono što je bila zajednička žal svih prisutnih bila je činjenica da se Bati do kraja nije ispunila poslednja želja - da vidi sina.- Kad god bi Bata odlutao u mislima, Lula bi mu spomenula Miljka i on bi se trgao jer bi mislio da mu je sin došao. To mu je bila najveća želja u životu - da vidi sina. Kad je doživeo šlog, otišli smo da ga posetimo i, kad nas je video, u šali je rekao: „Sve moj do mojega“ - prisetio se kuvar.Dve komemoracijeBata se borio do kraja. Pravio je planove da još snima i nije želeo da se preda. Njegov snažan duh uspevao je da zavara sve, pa i doktore. Nažalost, iako su njegovi najbliži verovali i nadali se, on je ipak izgubio borbu za život. Bata će imati dve komemoracije. Prvu njegova Socijalistička partija organizuje sutra u Domu sindikata od 13 sati, a u četvrtak će se kolege oprostiti od njega od 11 u Starom dvoru. Istog dana biće sahranjen u 13 sati u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored Gage Nikolića.

Poslednja decenijaPREŽIVEO TRI MOŽDANA UDARA I INFARKTLegenda srpskog i jugoslovenskog glumišta Bata Živojinović preminuo je nakon što mu je amputiran deo noge. A kako su saopštili lekari, smrt je nastupila zbog infekcije rane. Više od decenije Bata je kuburio sa zdravljem i imao je tri moždana udara i infarkt. Najviše problema zadavao mu je dijabetes, od kog je bolovao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja