POTPISAN UGOVOR U PREDSEDNIŠTVU: Počinje oslikavanje kupole Hrama Svetog Save
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Završetak do kraja sledeće godine

POTPISAN UGOVOR U PREDSEDNIŠTVU: Počinje oslikavanje kupole Hrama Svetog Save

Društvo -

BEOGRAD - Radovi na ukrašavanju kupole Hrama Svetog Save počeli su danas, a očekuje se da budu završeni do kraja sledeće godine, rečeno je na potpisivanju donatorskog ugovora o oslikavanju kupole.

Ugovor o donaciji potpisan je u Predsedništvu Srbije između Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, Gasprom Njefta i organizacije "Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO".Potpisali su ga predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej ispred društva, Aleksandar Dibalj ispred Gasprom Njefta i Manana Valentinovna Popova u ime fonda.

Predsednik Nikolić zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu jer je omogućio da ideja o ukrašavanju kupole bude sprovedena u delo.

"Ovo je bratska, prijateljska, hrišćanska pomoć", rekao je Nikolić navodeći da ta pomoć dolazi "kao kiša koja padne kada je najpotrebnija". Potpisivanje sporazuma za oslikavanje Nikolić je ocenio kao izraz istorijskih i sveobuhvatnih veza sa Rusijom, dodajući da će Hram biti mesto gde se može naći mir i spokoj u teškim vremenima, a da će kupola večito da spaja srpski i ruski narod.

On je dodao da je konkurs za realizaciju tog projekta bio opšti i da su u komisiji bili profesiori i umetnici iz Srbije.Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izrazio je nadu da će oslikavanje biti završeno do kraja sledeće godine zahvaljujući pomoći ruske kompanije Gasprom Njeft od četiri miliona evra.

"Nadamo se da će osnovni radovi na oslikavanju celog Hrama biti završeni do 2019. godine kada SPC obeležava 800 godiona autokefalnosti", rekao je Čepurin i dodao da će hram koji je postao simbol Beograda poastati simbol prijateljstva i uzajamne podrške Srbije i Rusije.

Patrijarh Irinej je podsetio da je Hram mesto u kome se sjedinjuje ceo srpski narod u otadžbini, ali i oni koji su se silom prilika našli u drugim državama.

On je rekao da je SPC duboko zahvalna bratskoj, odnosno sestrinskoj Ruskoj crkvi na čelu sa patrijarhom Kirilom, i dodao da će Hram predstavljati svi lepotu kako svojim stilom, ikonama i mozaikom celog pravoslavlja.

"Bez obzira šta drugi mislili i pokušavali da razdvoje dva naroda neće u tome useti, jer nas sjedinjuju odnosi iz prošlosti koji se cementiraju oslikavanjem Hrama Svetog Save", reklao je Irinej. Predsednik Nikolić će sa potpisnicima sporazuma obići Hram Svetog Save.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track