POVERENICA JANKOVIĆ: Svaki treći slučaj diskriminacije potiče od držžavnih služžbenika
Foto: Fonet/Dragan Antonić

Urađen priručnik za obuku

POVERENICA JANKOVIĆ: Svaki treći slučaj diskriminacije potiče od držžavnih služžbenika

Društvo -

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavla je danas da se svaki treći slučaj diskriminacija dešava pred institucijama sistema, pred organima javne vlasti, te da je urađen priručnik za državne službenike kako da primenjuju antidiskriminacione propise.

"Građani tu očekuju da će ostvariti svoje pravo, a desi se da su diskriminisani. Pojačaćemo saradnju sa organima javne vlasti, ove nedelje imamo sastanak sa ministarkom za državnu upravu, da dogovorimo kako zajednički da reagujemo", rekla je Janković.

Ona je dodala da je urađen priručnik za državne službenike, "kako bi ih obučili da da na adekvatan način primenjuju antidiskriminacione propise koji su validni".Govoreći o slučaju funkcionera ŽFK Vojvodina Dragana Ccapelje koji je udario devojku iz protivničkog tima nakon poraza, Janković kaže da su reagovali odmah jer je slučaj težak, desio se u javnoj sferi u sportu, gde deca treba da se uče toleranciji.

"Ovaj slučaj, kada udarite igračicu kluba, je nedopustiv i dobro je što je osuda stigla sa svih strana. Očekujemo konačnu odluku disciplinske komisije i da će poruka biti najstroža kazna za taj izvršeni postupak", rekla je Janković.Prijavljivanje nasilja, kako kaže, veoma je važno jer kada se prijavi zna se koje institucije su nadležne kako ne bi imali smrtne slučajeve, kojih je bilo 16 od početka godine u porodičnom nasilju.

Kako kaže kod prijavljenog nasilja zna se ko je odgovoran - policija, centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, tužilaštvo, sud, te da nijedna karika u lancu ne sme da zakaže."Ne možemo da sprečimo nasilje, ali možemo gde je nasilje prijavljeno da ne dozvolimo propuste u sistemu", kaže ona i dodaje da se svi moramo uključiti kako bi izgradili društvo bez nasilja.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja