PRAJD KROZ OBJEKTIV KURIRA: Došli, prošetali i u maricama otišli kućama!
Foto: Cile, Kadić, Pančić

Ovako je danas bilo

PRAJD KROZ OBJEKTIV KURIRA: Došli, prošetali i u maricama otišli kućama!

Društvo -
Strogi centar glavnog grada bio je pod opsadom policije koja je zatvorila sve prilaze kuda je parada trebalo da prođe

BEOGRAD - Parada ponosa održana je danas bez većih incidenata. Prajd je završen šetnjom pripadnika LGBT populacije i građana koji ih podržavaju i obraćanjem organizatora i učesnika, a predstavnici stranih ambasada poručili su da je ovo istorijski dan i da Srbija šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mesta za govor mržnje.

Strogi centar glavnog grada jutros je bio pod opsadom policije koja je zatvorila sve prilaze kuda je parada trebalo da prođe.

Foto Dragan Kadić
Foto Dragan Kadić

Pristalice Prajda i sami učesnici okupljali su se u Nemanjinoj i spremali se za svoju šetnju.

Njima su se pridružili i mnogi srpski političari, između ostalih gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Amerike Majkl Kirbi i Tanja Mišćević, šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

Foto Nemanja Pančić
Foto Nemanja Pančić

Nataša Kandić je pokušala da uđe na jednom od tri punkta gde su građani mogli da se pridruže učesnicima šetnje, ali je policija nije odmah pustila. Posle molbi uspela je da se priključi šetnji.

Foto Dado Đilas
Foto Dado Đilas

Dok su "prajdovci" šetali centralnim ulicama Beograda, nekoliko stotina mladića se okupilo oko Hrama Svetog Save. Kada je povorka krenula, sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve čula su se zvona. Zvona su se oglasila i na Vaznesenskoj crkvi kada joj nije vreme.

Protivnici Parade ponosa sukobili su se sa na uglu Nemanjine i Beogradske ulice. Pokušali su da krenu prema koloni učesnika Parade ponosa, u čemu ih je Žandarmerija sprečila. Na žandarme su bačene i kamenice.

Sveštenici koji su se žestoko protivili održavanju Prajda, a neki su i izašli na ulice Beograda i ispred koridora policije čitali molitve.

Šetnja glavnim ulicama protekla je bez incidenata uz koridor policije.

Nemanja Pančić
Nemanja Pančić

Srbija je, prema rečima stranih diplomata, pokazala da šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mesta za govor mržnje. Poljupci ispod zastave duginih boja bili su danas uobičajeni u centru Beograda.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

A bilo je i ovakvih scena:

Foto Nemanja Pančić
Foto Nemanja Pančić

I porde toga što je centar grada bio blokiran, kordon policije kod Saborne crkve propustili su svatove koji su krenuli po mladu. Mlada i mladoženja su čak i stigli da poziraju znatiželjnim fotoreporterima.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Parada ponosa je završena bez velikih incidenata, a učesnici Prajda su maricama razvozeni svojim kućama.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

I za kraj poljubac organizatora Prajda Bobana Stojanović.

Video možete pogledati na Adria media grupe

http://www.youtube.com/watch?v=M-cSASKfLuI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track