PREDLOG VLADE: Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016.
Foto: Dado Đilas

Izmene Zakona o budžetskom sistemu

PREDLOG VLADE: Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016.

Društvo -
BEOGRAD - Izmenama Zakona o budžetskom sistemu, koji je Vlada Srbije dostavila Supštini na usvajanje, predložena je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2016. godine.

Time bi se produžila primena mere o zabrani zapošljavanja u državnu službu bez saglasnosti vladine komisije, uvedena decembra 2013. i oročena do kraja ove godine. Zabrana zapošljavanja ne primenjuje se na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, na izabrana, postavljena i imenovana lica, poput ministara, savetnika i poslanika.

Predlogom izmena Zakona o budžetu predvidjeno je povećanje penzija i plata dela zaposlenih u javnom sektoru. Procenjeni troškovi budžeta po tom osnovu iznosiće 11,8 milijardi dinara.

Penzije i plate i u javnom sektoru su umanjene od novembra 2014. godine, a Vlada je predložila da od januara iduće godine sve penzije budu uvećane za 1,2 odsto, a da povećanje plata u delu javnog sektora bude od dva do četiri odsto. Za zaposlene u državnoj administraciji, Skupštini, Predsedništvu i ministarstvima nije predviđeno povećanje plata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track