(FOTO) PRVI PUT U SRBIJI: Blagodatni oganj svečano dočekan u Hramu Svetog Save
Foto: Tanjug

Direktno iz Crkve Hristovog Groba u Jerusalimu

(FOTO) PRVI PUT U SRBIJI: Blagodatni oganj svečano dočekan u Hramu Svetog Save

Društvo -
Blagodatni oganj u Beograd i Srbiju donet je specijalnim letom iz Tel Aviva
1 / 22 Foto: Tanjug

BEOGRAD – Na Veliku Subotu prvi put u istoriji Srbije u Beograd je stigao Blagodatni Oganj iz Hrama Hristovog Vaskrsenja u Jerusalimu.

Blagodatni oganj u Beograd i Srbiju donet je specijalnim letom iz Tel Aviva.

Sveti plamen ili "Blagodatni oganj" simbolizuje vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, a pali se na Veliku subotu (dan pre Vaskrsa) po Julijanskom kalendaru. Veruje se da se plamen sam spontano pojavljuje iz Hristovog groba.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

00. 00 - Počela vaskršnja liturgija koju služi patrijarh Irinej.

23.47 - Litija ulazi u Hram. Patrijarh počeo vaskršnje jutrenje.

foto: Kurir
foto: Kurir

23. 39 - Počelo prenošenje Blagodatnog ognja građanima. Građani preuzimaju plamen u fenjerima i sa 33 sveće. Krenula je i litija oko Hrama.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

23. 35 - Atmosfera oko Hrama je izuzetna. Mnogi od radosnih građana pevaju pesme.

23.26 - Blagodatni oganj stigao je u Hram Svetog Save, gde je predat patrijarhu Irineju.

foto: Tanjug
foto: Tanjug

23.18 - Čuju se zvona sa najvećeg pravoslavnog hrama na svetu. U Hramu se nalazi i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji u rukama drži 33 sveće koje simboliziju Hristove godine.

23.07 - Kurirov izveštač iz Hrama javlja da je u svetinji i oko nje veliki broj vernika. Mnogi građani su došli sa fenjerima.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

22. 51 - Patrijarh Irinej stigao u Hram Svetog Save. Oganj će, ispred Hrama, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i monaštvom SPC u prisustvu državnih predstavnika podeliti građanima. Među okupljenim građanima su ministar pravde Nikola Selaković i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

22. 34 - Kako javlja Kurirov izveštač iz Hrama Svetog Save dolazak Ognja očekuje se oko 23.20. Najavljena je litija, paljenje fenjera a Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služiće ponoćnu vaskršnju liturgiju.

22.27 - Blagodatni oganj krenuo prema Hramu Svetog Save.

22. 14. - U Hramu Svetog Save na Vračaru okupljaju se građani, koji sa nestrpljenjem očekuju dolazak Blagodatnog ognja. Molitvena je atmosfera, javlja Kurirov izveštač s lica mesta.

22. 02 - Pale se fenjeri koji će biti preneti u mnoge srpske hramove. Plamen uzimaju i vernici.

21. 56 - Pored Blagodatnog ognja iz Jerusalima su doneta i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom blaženopočivšeg patrijarha Pavla 2006. godine.

21.54 - Episkom slavonski Jovan, koji je kao član crkveno-državne delegacije iz Jerusalima preneo Blagodatni oganj rekao je na aerodromu da Oganj i njegovo donošenje zu Srbiju ima tri uloge, od kojih je najvažnija da se setimo da je Hraist vaskrsao i da je to prva i osnovna istina naše vere.

Druga uloga je, kako je rekao, potvrda veze naše crkve sa Jerusalimom, a treća je potvrda večne veze srpskog i ruskog naroda, "koji je bio s nama u ovakvim podvizima".

Kako je dodao, blagodatni oganj prenet je u Srbiju uz blagoslov srpskog, ruskog i jerusalimskog patrijarha i uz pomoć ruske crkve i ruskih fondova.

21. 47 - Počele pripreme za prenos Blagodatnog ognja u Hram Svetog Save na Vračaru. Oganj će, ispred Hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podeliti građanima.

21. 31 - Velika gužva se stvorila, ljudi pale sveće i kandila, aerodromom se širi miris ulja i tamnjana, atmosfera je prelepa.

21. 22 - Blagodatni oganj unet je uz pesmu, upravo se pale fenjeri koji će se preneti u pravoslavne hramove u Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, Podgorici, Banjaluci i Pakracu.

21. 15 - Blagodatni oganj iz Jerusalima stigao je u Beograd, upravo se unosi u zgradu, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom, dok će svečani doček Ognja biti organizovan u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Doček Ognja u Crkvi Hristovog Groba

Više hiljada vernika okupilo se danas u crkvi Svetog groba u starom gradu u Jerusalimu kako bi uoči Vaskrsa prisustvovali tradicionalnom ritualu paljenja "svetog plamena".

Desetine hiljada vernika stiglo je do crkve Svetog Groba u Jerusalimu, rekla je portparolka izraelske policije Luba Samri.

Crkva se nalazi na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus razapet na krst, gde je sahranjen i vaskrsao. Crkva je bila danas premala da primi sve vernike, tako da je hiljade njih ostalo ispred hrama.

Većina vernika su hodočasnici iz istočne Evrope ali takođe iz pravoslavnih arapskih zajednica iz Svete zemlje.

Hodočasnici su se gurali da preuzmu plamen koji se prenosi od sveće do sveće i koji je prošao kroz uličice Starog grada.

Sveti plamen treba zatim u povorci da bude prenet do Vitlejema, na Zapadnoj obali, po verovanju mestu rođenja Isusa Hrista, dok će takođe u specijalnim posudama plamen biti prenet avionom u Grčku i druge pravoslavne zemlje.

Između ostalih zemalja, vatra će biti preneta i u svetinje na Kosovu i Metohiji (Gračanica, Pećka patrijaršija i Visoki Dečani), Raškoj oblasti (manastir Sopoćani) a potom u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku, Pakrac...

Bazilika Svetog Groba nalazi se u istočnom Jerusalimu, u starom gradu koji je Izrael zauzeo i pripojio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track