SAHRANE U SAKSIJAMA: Srbi bi rado postali drvo posle smrti!
Foto: Shutterstock, Dragan Kadić

Javnim ličnostima simpatične su sahrane u saksiji

SAHRANE U SAKSIJAMA: Srbi bi rado postali drvo posle smrti!

Društvo -

Ideja Italijana da se ubuduće ljudi sahranjuju tako da na mestu gde su pokopani iznikne stablo naišla na opšte prihvatanje u Srbiji

Inicijativa italijanskog pokreta Capsula mundi po kojoj bi pokojnici u kapsuli bili „sađeni“ u zemlju iz koje bi potom niklo drvo naišla je na veliki odjek među poznatim ličnostima u Srbiji!Tako bi groblja zapravo postala šume, ne bi bilo nadgrobnih spomenika, a kako tvrde očuvala bi se i priroda. Ta ideja je veoma simpatična srpskim javnim ličnostima, pa se nisu libili da nam otkriju u koje bi drvo voleli da se pretvore posle smrti... Istina, neki su ovu ideju shvatili krajnje ozbiljno, pa im se nije dopala jer smatraju da je u suprotnosti s pravoslavnim običajima.Era OjdanićZlatiborski borZatečen sam tom idejom, ali voleo bih da budem zlatiborski bor! Da se vije pod vedro nebo i da mladi dolaze tamo kad se sastaju, da se ljube i vole. Eto, neka mladi dolaze na moj grob kad žele da se igraju ljubavi! - uz smeh je kazao pevač Era Ojdanić.

Vojislav Šešelj

HrastLider radikala Vojislav Šešelj izabrao je ne samo svoje „posmrtno drvo“ već je izrazio želju i da ga u smrti okružuju ni manje ni više nego - novinarke našeg lista!- Ja bih voleo da budem hrast, a oko mene kao bukve da budu novinarke Kurira koje mi ovako pametna pitanja postavljaju - rekao je Šešelj u šali.

Bogoljub Karić

KaradudVoleo bih da budem patrijaršijski dud, koji još zovu i karadud. To drvo je moja večna inspiracija, inspiracija moje mladosti i mog detinjstva. U njegovom hladu sam doživeo svoje prve ljubavi i poljupce. Star je oko osam vekova, a rađa kao da je u svojim najboljim godinama. Poznat je i po tome što sprečava starenje, a ko mu daje ljubav, pruža zaštitu i večnu mladost. Eto, takvo drvo bih ja voleo da budem - izrazio je želju biznismen Bogoljub Karić.

Inspektor Blaža

Tri topoleIdeja nije loša. Sve zavisi od toga ko se čime bavio ili šta je voleo da konzumira tokom života. Recimo, fudbaleru bi trebalo zasaditi bukve, i to dve, poređane kao stative da njegovi navijači ostanu u kontaktu s njim. Narkomanu bi trebalo zasaditi marihuanu, glumcu pozorišne daske od hrasta, a za političara mi jedino kolac pada na pamet. Nije bitno od kog drveta. Za mene tri topole, pošto je lipa već zauzeta - rekao je muzičar Inspektor Blaža.

Sanda Rašković Ivić

MaslinaPoslanica u Skupštini Srbije i bivša predsednica DSS Sanda Rašković Ivić odlučila se za klasični mediteranski plod, koji bi bio od višestruke koristi građanima:- Volela bih da budem maslina, jer ona daje plod i pruža hlad ljudima.

Suzana Mančić

BrezaVoditeljka Suzana Mančić izabrala je drvo koje, kaže, nalikuje njoj:- Volela bih da budem breza, zato što je breza vitka plavuša.

Ivan Gavrilović

JablanNe dopada mi se preterano ta ideja jer sam religiozan, a zna se kako se sahranjuje u hrišćanstvu. Smrti se ne treba plašiti, jer je život svakako večan. Kad bih morao da biram, voleo bih da budem jablan jer je visok i krupan. Pod jednim jablanom sam odrastao i napisao mnogo pesama, mada nije loše da budemo i neki cvet, divlja orhideja recimo - rekao je pevač Ivan Gavrilović.

Žarko Paspalj

Bilo koje drvoNisam razmišljao u tom pravcu, ali mogu vam reći da i nije toliko loša ideja. Veoma zanimljivo je to za drvo... Nek bude bilo koje. Bolje i to nego što je sada, prave hramove, to mi tek nije jasno. Nisam siguran da će taj predlog proći kod nas, jer mi smo suviše konzervativno društvo - rekao je bivši košarkaš Žarko Paspalj.

OVO JE HIT! SAHRANA POKOJNIKA U SAKSIJAMA: Postani drvo kada umreš!

J. P. - D. T. - N. J. - M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track