ŠARČEVIĆ: Prosvetarima novac zakinut za odmor biće isplaćen narednih dana
Foto: Zorana Jevtić

Do kraja nedelje pare na računima

ŠARČEVIĆ: Prosvetarima novac zakinut za odmor biće isplaćen narednih dana

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da je vlada danas odlučila da prosvetnim radnicima vrati razliku za umanjena primanja tokom letnjih meseci i da očekuje da će novac na računima prosvetara biti do kraja ove nedelje ili početkom naredne.

"Danas je bila vanredna sednica vlade i kao prva tačka dnevnog reda usvojeno je da se vrati prosvetnim radnicima zakinuti novac. To je otišlo u Trezor i sada je stvar tehničke prirode kada će biti isplaćeno", rekao je Šarčević.

On je dodao da očekuje da će novac na računima prosvetnih radnika biti već krajem ove nedelje, eventualno početkom naredne i da je to mnogo pre roka koji je on dao predstavnicima sindikata - 20. septembra.

"To su ukupna dugovanja od 416 miliona dinara, za koliko su zakinuti tokom letnjuih meseci. Agendu sa dugovanjima koju sam dobio prosledio sam vladi i ministarstvu finansija koji su to prihvatili", objasnio je ministar prosvete.

Kako kaže, ispunjeno je ono što je obećao na početku mandata i da je problem sa zakinutim zaradama rešen, te da će to prezentovati predstavnicima sindikata na sutrašnjem sastanku.

Zavisno od godina staža i starešinstva, prosvetnim radnicima se duguje za 2015. godinu od pet do šest hiljada dinara, jer je prilikom obračuna zarada korišćen prosek plate u poslednja tri meseca, a ne kako propisuje Zakon o radu, za poslednjih 12 meseci.

Razlika je nastala zato što su plate za ovaj period umanjene za 10 odsto.

Tri reprezentativna sindikata u prosveti najavili su danas da će stupiti u štrajk upozorenja ukoliko im se zakinuti novac za plate tokom letnjih meseci ne vrati do 20. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track