Saša Janković: Napad na Milenovićevu je napad na državnu politiku
Foto: Fonet

,MUP ispituje,ombudsman zabrinut

Saša Janković: Napad na Milenovićevu je napad na državnu politiku

Društvo -
BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je zabrinutost zbog napada na članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

Janković u saopštenju navodi da je sposobnost nadležnih organa, službi i pravosuđa da nađu i sancionišu vinovnike učestalih napada na ljude koji se, službeno ili kao građani, bore protiv korupcije i kriminala, a za vladavinu prava, pravnu sigurnost i prava građana, najveći pokazatelj bezbednosti građana i iskrenosti vlasti u borbi protiv korupcije, sile i bahatosti u vršenju javnih poslova.

"Društvo i država bez korupcije i kriminala, u kojima vlada pravo, pravna sigurnost i jednakost, a ne sila i bahatost, i u kojima su prava građana, uključujući tu i pravo da ispituju i kritikuju rad vlasti, dobrodošla a ne progonjena, najveće su i najviše vrednosti koje imamo i koje smo dužni da zaštitimo", naveo je Janković.

Ombudsman kaže i da je, praktično, kada članica Saveta za borbu protiv korupcije bude napadnuta na kućnom pragu, napadnuta utvrđena državna politika, napadnuto zvanično telo države Republike Srbije i napadnuta je građanka, jedna od nas. "Cilj takvih napada je strah i odustajanje, njihova poruka je da ni državna politika, ni državni organi nisu jači od korupcije i kriminala ili da nisu iskreni, i da ljudi koji im se suprotstavljaju treba da se plaše za svoj posao i život", navodi ombudsman i ukazuje da je protiv takve poruke potreban - rezultat.

I Savet Evrope je reagovao zabrinutošću. "Borba protiv korupcije mora ostati jedan od prioriteta Srbije kao i svih ostalih članica Saveta Evrope", navodi se u saopšštenju portparola generalnog sekretara Saveta Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track