ŠESTACI NEĆE UČITI DA SU SRBI OTELI KOSOVO ALBANCIMA: Ministarstvo povlači sporni udžbenik!
Foto: Goglasi.com

Posle reagovanja javnosti

ŠESTACI NEĆE UČITI DA SU SRBI OTELI KOSOVO ALBANCIMA: Ministarstvo povlači sporni udžbenik!

Društvo -
Od sledeće školske godine učenici šestog razreda, po svemu sudeći, neće više učiti da su Srbi u srednjem veku oteli Kosovo od Albanaca i od njih primili običaje i kulturu. Autor Mihaljčić: Možda je tako i najbolje, da se već jednom odmorim od ove galame.

Ministarstvo prosvete povućiće iz upotrebe udžbenik iz istorije za 6. razred osnovne škole zbog skandaloznih navoda da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca.

U nadležnom ministarstvu su odlučni da se ovakvim propustima stane na put.

"Pomenuti udžbenik odobren je 2008. godine nakon što su Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionalno-prosvetni savet dali pozitivno mišljenje. Pre nekoliko dana donet je Novi Zakon o udžbenicima, koji predviđa da se ubuduće udžbenici odobravaju na svake 4 godine, kao i da se i pre svakog odobrenja prikupe mišljenja relevantnih stručnjaka kako se ovakvi propusti ne bi ponavljali. Poznato je da je još 2013 i 2014. godine Srpska pravoslavna crkva uputila Zavodu za udžbenike 5 primedbi koje se tiču sporne knjige i neke od njih su usvojene. Zbog svega ovoga, udžbenik će najverovatnije biti povučen", rekli su iz Ministarstva prosvete.

S druge strane, urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović poručio je juče da u udžbeniku za istoriju za 6. razred ne postoji ništa što je "faktografski i naučno sporno".

"Reč je o udžbeniku koji postoji skoro 50 decenika i iz koga su učile generacije učenika. Autor je profesor i akademik Rade Mihaljčić, koji je najmerodavniji da piše udžbeik. Izdavač i autor usvojili su ranije neke primedbe koje se tiču terminologije, te je u novom izdanju udžbenika preformulisan naziv "Makedonski Sloveni" i "Makedonska država". Međutim, jedna od primedbi bila je i da se Albanci tretiraju kao poseban narod. Bez obzira na to u kakvim smo mi odnosima s Albancima, to je poseban narod koji ima svoju kulturu, tradiciju i istoriju. Uplitati to s nekim dnevno-političkim odnosima nas i Albanaca je deplasirano. Radi se o srednjem veku", naveo je Jovanović.

On je dodao i da su udžbenik odobrili Ministarstvo prosvete i Nacionalno-prosvetni savet.

"Mi u zavodu znamo šta je razlog kritike. Naša konkurencija hoće da obori udžbenik koji je najprodavaniji i postoji na tržištu sve ovo vreme", ukazao je Jovanović i istakao da se nigde u udžbeniku ne navodi da su "Srbi oteli Kosovo od Albanaca".

Jovanović je, međutim, očigledno zaboravio na činjenicu da je sporne navode koji više podsećaju na izvode iz albanske, a ne srpske istorije potvrdio i lično autor udžbenika Rade Mihaljčić. On je ponovio da svojim imenom i prezimenom garantuje da u pomenutoj knjizi nema apsolutno nijedne greške, ali i da ga niko još nije obavestio o mogućem povlačenju njegovog udžbenika iz upotrebe.

"Možda je i tako najbolje, da se već jednom odmorim od sve ove galame. Ja sam već rekao da su svi navodi rezultat ozbiljnog istraživanja i stojim iza toga. Ali bih, iskreno, voleo da se moj udžbenik povuče i da prepustim budući posao nekim novim, mlađim generacijama. Neka izučavaju našu istoriju i napišu svoje viđenje, a ja im nudim pomoć kao recezent", poručuje Mihaljčić.

(Naše novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track