SIROTINJI 168 DINARA: Evo kako se za bagatelu ožderavaju poslanici!
Foto: Beta, Marina Lopičić

Je l‘ ovo Srbija koja očajnički želi u Evropsku uniju

SIROTINJI 168 DINARA: Evo kako se za bagatelu ožderavaju poslanici!

Društvo -
Najugroženijim Beograđanima uskraćeno pravo na narodnu kuhinju, političari i dalje uživaju u smešno malim cenama u skupštinskom restoranu

BEOGRAD - Dok su korisnici narodnih kuhinja ovih dana umesto toplog obroka dobijali 168 dinara, sa čim su mogli da kupe tek veknu hleba, litar mleka i paštetu, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije sebe su i dalje čašćavali hranom iz skupštinskog restorana.

Oni su za isti novac uživali u salati od grilovane piletine, dinje, mladog sira i rukole, začinjenim makaronama sa šunkom i kačkavaljem, kao i u roštilj-kobasicama i pireu.Naime, zbog neblagovremeno sprovedenog postupka javne nabavke za pripremu obroka u narodnim kuhinjama gradske vlasti privremeno su ukinule narodne kuhinje, a korisnike, inače najugroženiju kategoriju stanovništva, ponizili tako što su odlučili da im umesto hrane „serviraju“ tričavih 168 dinara. To, dakle, znači da su za jedan obrok imali tek 55 dinara.I dok se oko 11.000 građana Srbije borilo da preživi dan, poslanicima u Skupštini Srbije, uprkos platama koje u nekim slučajevima prelaze 100.000 dinara, nisu ukinute privilegije, pa se u skupštinskom restoranu godinama unazad hrane po bagatelnim cenama.

Veliki propust

Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija ističe da su zahtevi za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, odnosno žalbe, toliko uobičajena stvar da se na njih moralo računati i da se tender za nabavku pripreme obroka morao raspisati ranije kako korisnici ne bi bili ugroženi.- Ovo nije tender za nabavku nekog materijala, sa čim bi moglo da se čeka. Ovde je reč o ljudima, i to socijalno najugroženijima, koji moraju da jedu svakog dana. U svakom slučaju, 168 dinara apsolutno je nedovoljno da bi se preživelo i nadležni su morali naći neko drugo rešenje kako bi premostili ovaj period do okončanja postupka javne nabavke - smatra Dobrašinović.Odluka Grada naišla je na osudu i aktivista za ljudska prava, koji smatraju da je ovakvo postupanje gradske vlasti poslednji ekser u posmrtni kovčeg socijalne države. Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava kaže da je odluka o privremenom ukidanju podele besplatnog obroka sasvim logična za vlast koja je u Beogradu ukinula ili smanjila skoro sve usluge socijalne zaštite.- Ukidati narodnu kuhinju dok grad blešti od novogodišnje rasvete dokaz je nebrige i cinizma gradskih vlasti za ugrožene. Smatram da je pametnije ostaviti narodnu kuhinju, a ukinuti povlašćene cene u restoranu u Skupštini jer nema razloga da mi finansiramo ishranu poslanika - kaže on.
Sebi iz usta ne bi uzeli... Cene hrane u Skupštini
Sebi iz usta ne bi uzeli... Cene hrane u Skupštini

Dokaz nebrige

S druge strane, i nutricionisti i lekari upozorili su na nehumanost ovakve odluke Grada.Dr Miloš Maksimović, profesor na Medicinskom fakultetu i član savetovališta za ishranu Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da je sa 166 dinara nemoguće preživeti, a kamoli zdravo se hraniti.- S tim parama praktično je nemoguće preživeti. Zar će se život tih ljudi svesti na kilogram hleba i vodu?! Socijalna politika trebalo bi da bude mnogo odgovornija prema najugroženijim građanima, naročito što su oni i zdravstveno najugroženiji - kaže Maksimović.

Pod pritiskom ispravljena nepravda - gradonačelnik Beograda najvio povratak stare prakseSINIŠA MALI: OD DANAS SE VRAĆAJU KUHINJEBEOGRAD - Nakon pritiska javnosti, gradonačelnik Beograda Siniša Mali juče po podne rekao je na vanrednoj konferenciji da će od danas svih 40 punktova narodne kuhinje u Beogradu biti snabdeveno hranom i da će biti obezbeđeni obroci za socijalno ugrožene.- Notorna je laž da se ukida narodna kuhinja i, dok sam ja gradonačelnik, niko, a ponajmanje socijalno ugroženi, neće ostati gladni - rekao je Mali i dodao da je bilo problema s procedurom javne nabavke za hranu za narodnu kuhinju, ali da je Grad reagovao i isplatio po 5.040 dinara po korisniku kako bi mogli da kupe hranu dok narodna kuhinja ne bude snabdevena.Mali je naveo i da je hrana za narodne kuhinje obezbeđena zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama, ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč i zašto do tog rešenja nisu došli ranije.

REAGOVANJADragan Maršićanin, DSSNedovoljno za dostojanstven životTih 168 dinara, koliko je predviđeno da se daje socijalno ugroženim građanima, apsolutno je nedovoljno za dostojanstven život. Međutim, te cene ne treba porediti sa skupštinskim.Slavica Đukić Dejanović, SPSMoramo biti solidarniZa nekoga ko nema ništa i to je nešto. Međutim, to svakako nije dovoljno i to govori da smo jako siromašni. Bez većeg principa solidarnosti prema drugima nećemo uspeti da napredujemo kao nacija.Vojislav Šešelj, SRSNajbolje kod TomeS tim svakako ne može da se preživi, pa bih zaista i preporučio najsiromašnijima da krenu put Skupštine i tamo zatraže hranu iz skupštinskog restorana. Takođe bi mogli da idu u Klub delegata ili, još bolje, u Predsedništvo. Zna Toma.Balša Božović, DSKoče ceo sistemRestorane Skupštine Srbije, Skupštine grada, Predsedništva i Vlade treba otvoriti za korisnike narodnih kuhinja sve dok se ne sprovedu javne nabavke od strane Sekretarijata Grada Beograda. Centralizovane javne nabavke koje je uveo SNS danas koče ceo sistem u gradu i državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track