Šoškić: Nema štrajkbrejkera, sledeće nedelje sastanak s ministarstvom
Foto: Fonet

Advokatska komora Beograda

Šoškić: Nema štrajkbrejkera, sledeće nedelje sastanak s ministarstvom

Društvo -
Većina se odazvala pozivu i ne odlazi na suđenja. Advokati su disciplinovani zato što je ovaj štrajk njihova želja i njihov zahtev, kaže Slobodan Šoškić

BEOGRAD - Sastanak predstavnika Advokatske komore Beograda i Ministarstva pravde Srbije trebalo bi da se održi tokom naredne nedelje, a u međuvremenu advokati nastavljaju štrajk zahtevajući smanjenje paušalnog poreza, najavio je danas predsednik Komore Slobodan Šoškić.

On je rekao da prema njegovim informacijama advokati u Beogradu treći dan zaredom ne odlaze na suđenja, i u sudovima se pojavljuju samo iz nekih tehničkih razloga. "Nemamo neki veći broj štrajkbrejkera, većina se odazvala pozivu i ne odlazi na suđenja. Advokati su disciplinovani zato što je ovaj štrajk njihova želja i njihov zahtev", kazao je Šoškić.

On je naveo da je iz Ministarstva pravde danas dobio informaciju da bi tokom sledeće nedelje trebalo da se održi sastanak Radne grupe koja se bavi problemom paušalnog poreza advokata, ali da se još ne zna precizan termin."U međuvremenu mi ostajemo u štrajku", kazao je Šoškić.Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević najavio je juče da će se svaka od osam komora u Srbiji u subotu izjasniti o priključenju štrajku beogradskih advokata.

Kako je Đorđević rekao, Advokatska komora Beograda je krovna komora u Srbiji, ali postoji još sedam komora - Vojvodine, Čačka, Zaječara, Niša, Šapca, Požarevca i Kragujevca koje smatraju da za "toliko bitno pitanje ne može biti doneta odluka bez konferencije advokata".

"Advokatske komore u Srbiji nisu se priključile protestu, jer sve smatraju da tako krucijalna pitanja kao što je zaustavljanje vršenja pravde u Srbiji na štetu građana i advokature toliko bitno pitanje da ne može biti doneta odluka bez konferencije", kazao je Đorđević.Prema njegovim rečima, na konferenciji advokata u subotu u Domu sindikata prisustvovaće i predstavnici Advokatske komore Beograda.

"Zaključci sa konferencije biće razmatrani na skupštini Advokatske komore Srbije u nedelju, a Upravni odbor te komore će odluke sprovesti u delo", dodao je Đorđević.Predstavnici Advokatske komore Beograda počeli su u sredu štrajk zbog povećanja paušalnih poreza još 18. juna, posle čega su im se priključili svi advokati u Srbiji.Sistem pravosuđa bio je u blokadi sve do 2. jula, kada je doneta odluka o prekidu štrajka, jer se bez prisustva advokata ne mogu održavati suđenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track