SPAJANJE PORODICA: Mađari vratili izbeglice koje su nakratko ušle u Mađarsku
Foto: AP

Posle dogovora tri ministra

SPAJANJE PORODICA: Mađari vratili izbeglice koje su nakratko ušle u Mađarsku

Društvo -
Posle sukoba sa mađarskom policijom, deo onih izbeglica koje su sa graničnog prelaza Horgoš 2 na kratko prešle u Mađarsku ostao je u toj zemlji, pa su se neke porodice razdvojile

HORGOŠ - Izbeglice koje su posle sukoba sa mađarskom policijom ostale u toj zemlji vraćene su prethodne noći u Srbiju gde su se ponovo spojile sa svojim porodicama, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ranije u sredu, posle sukoba sa mađarskom policijom, deo onih izbeglica koje su sa graničnog prelaza Horgoš 2 na kratko prešle u Mađarsku ostao je u toj zemlji, pa su se neke porodice razdvojile.

Posle razgovora ministara unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, u kojima je učestvovao i Vulin, dogovreno je da se izbeglice vrate u Srbiju.

"Uz malo dogovaranja i puno dobre volje, uspeli smo da ujedinimo nekoliko porodica i povežemo decu i njihove roditelje", rekao je Vulin.

Jedan broj izbeglica rešio je da ostane u Mađarskoj, a policija te zemlje je poručila da njihove porodice mogu da dođu iz Srbije i da im se pridruže.

"Vlada Srbije brine o ovim ljudima i učiniće sve kako bi oni mogli da pronađu svoje parče hleda i sklonište", rekao je Vulin.

Vulin je, takođe, osudio napad na ekipu RTS i na druge novinare, navodeći da je to dokaz da nasilje koje je mađarska policija pokazala prema migrantima može da "udari" na bilo koga. Ministar je rekao da od Mađarske očekuje da učini sve da se pronađu oni koji su brutalno napali novinare RTS i koji misle da mogu da biju novinare i migrante nekažnjeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track