SRBE KIDNAPOVALI U LIBIJSKOJ PUSTINJI: Izrešetali im auto i oteli dvoje!
Foto: Profimedia, Shutterstoc

DRAMA U LIBIJI

SRBE KIDNAPOVALI U LIBIJSKOJ PUSTINJI: Izrešetali im auto i oteli dvoje!

Društvo -
Posle rafalne paljbe na kolonu vozila srpskih diplomata, teroristi oteli vezistu Slađanu Stanković i vozača Jovicu Stepića

TRIPOLI - Slađana Stanković (40) i Jovica Stepić, srpski državljani i službenici Ambasade Srbije u Libiji, oteti su juče u ovoj zemlji posle rafalne paljbe i napada na kolonu vozila srpske ambasade u gradu Sabrati.Tom prilikom ranjen je i jedan libijski državljanin koji se nalazio u automobilu sa srpskim ambasadorom Oliverom Potežicom. Napad nalik onima iz akcionih filmova dogodio se juče oko 14 sati kada je na kolonu od tri automobila srpske ambasade otvorena paljba.Ranjen jedan Libijac- U prvom autu nalazio se ambasador Potežica s porodicom i jednim libijskim državljaninom, a u trećem su bili Stankovićeva i Stepić. Odjednom, na oko 100 kilometara od Tripolija, na našu kolonu su počeli da pucaju iz dva automobila koja su ih u tom trenutku prestizala - kaže izvor Kurira iz Ministarstva spoljnih poslova.

U kandžama terorista... Još nema nikakvih informacija o sudbini Slađane Stanković
U kandžama terorista... Još nema nikakvih informacija o sudbini Slađane Stanković

Prema njegovim rečima, dok su napadači neprekidno pucali iz jednog auta, drugo vozilo je udarilo i preprečilo put automobilu u kom su bili Stankovićeva i Stepić.- Otmičari su izvukli Slađanu i Jovicu iz auta i stavili ih u svoje vozilo, a tom prilikom povređen je i Libijac koji se nalazio u automobilu sa ambasadorom Potežicom, pošto je izašao iz kola - objašnjava naš izvor i dodaje da se pretpostavlja da je napad unapred isplaniran upravo s ciljem otmice naših ljudi.Odgovornost za ovaj napad zasad niko nije preuzeo, a tu teritoriju u Libiji drži više suprotstavljenih militantnih grupa.Dačić odmah zvao Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ovim povodom odmah je razgovarao s libijskim kolegom Muhamedom Imhamidom Abdulazizom.- Ministarstvo čini sve da u komplikovanoj situaciji na terenu obezbedi više informacija i siguran povratak - navodi se u saopštenju.Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je juče s libijskim zvaničnicima o otmici i sinoć izjavio da se u narednih 48 sati očekuje pozitivan rasplet događaja.Kako nezvanično saznajemo iz MSP, razmatraju se dodatne mere bezbednosti za naše zaposlene u ambasadi, ali i premeštanje ambasade u neku od susednih zemalja. Beograđanka Slađana Stanković zaposlena je u MSP, a u ambasadi u Libiji radila je kao vezista, dok Stepić u Libiji živi već 25 godina, a u našoj ambasadi zaposlen je kao vozač.Član saveta grada Sabrate Abdulgasim Krair rekao je da će dati sve od sebe da spasu srpske državljane. On je naveo da se konvoj vozila kretao ka granici s Tunisom i da srpska ambasada o putovanju nije prethodno obavestila lokalne vlasti.

NAPADAČI INSCENIRALI SUDAR Ambasador Oliver Potežica o zasedi OTELI BI I MENE DA MI DECA NISU BILA TUAmbasador Oliver Potežica rekao je za Kurir da su svi oni ugroženi.- Svi smo ovde ugroženi. Hitno nam je potrebna pomoć! - usplahiren je bio Potežica kad smo ga juče pozvali.Ambasador se u trenutku napada nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač Stepić i Stankovićeva.- Napadači su prvo inscenirali sudar, odnosno udarili otpozadi u kola ambasade, i kad je vozač pokušao da izađe da vidi šta se desilo, bukvalno su ga uvukli u kola. U napadu su učestvovala najmanje dvoja vozila - rekao je Potežica Tanjugu.Zatim su napadači Stankovićevu ljubazno zamolili da izađe i uđe u ta druga kola i odmah nestali, a ambasador je zaustavio kola i potrčao prema njima. Jedan od napadača, a svi su nosili crne fantomke, nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežice i tog Libijca, koji je pogođen u butinu.- Napadači su brzo nestali i otišli u pravcu Sabrate. Pošto su kola ambasade ostala bez vozača, vratio sam se i prvo ih zaustavio pošto su se kretala unazad dosta velikom brzinom, na užas moje žene i dece, koji su mislili da je u njima bomba. Bilo je kao na filmu - dodao je on i rekao da su potom otišli u kuću lidera jednog od plemena, koji im je pružio punu zaštitu.Prema prvim informacijama, uhapšena je jedna osoba.Ambasador misli i da bi i on i njegova supruga bili oteti da deca nisu bila sa njima:- Sve je više delovalo kao kriminalni nego politički čin, ali nećemo da prejudiciramo.

Balkanci i ranije na meti napadača OTMICA I POGUBLJENJE TOMISLAVA SALOPEKAEkstremisti Islamske države su u avgustu u Egiptu oteli i pogubili hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, koji se nalazio na privremenom radu u ovoj zemlji. Teroristi su pretili da će ubiti Salopeka ako egipatske vlasti ne puste iz zatvora muslimanke iz organizacije Sinajska provincija. Neposredno pre pogubljenja militanti objavili su snimak na kom Salopek kleči u pustinji i čita s lista papira da će ga otmičari pogubiti.(M. B.)

Babić zarobljenVEĆ SEDAM MESECISrđana Babića, bivšeg telohranitelja ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića, islamistička milicija El Majd već sedam meseci drži zarobljenog u Libiji pod nejasnim okolnostima. Za njega nije tražen nikakav novčani otkup, niti je optužen za bilo kakvo krivično delo, ali je i dalje u zarobljeništvu. Kada je priveden, rečeno mu je da je to „zbog njegove bezbednosti“, ali mu je tek u avgustu omogućen kontakt s porodicom.

NeizvesnostSLAĐANIN MUŽ: JOŠ NIŠTA NE ZNAMAleksandar Stanković, suprug otete službenice srpske ambasade u Libiji Slađane Stanković, juče nije želeo da komentariše tragediju koja je zadesila njegovu porodicu.- Molim vas da me razumete, ne smem ništa da pričam. Još uvek nemamo nikave informacije - rekao nam je vidno potreseni Stanković na vratima njihovog porodičnog doma u Padinskoj skeli. Kako nezvanično saznajemo, Aleksandar je isto zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova.(M. B.)

SabratBASTION EKSTREMISTASabrat se smatra bastionom ekstremista u Libiji i postala je magnet za radikalne ekstremiste koji prolaze obuku u kampovima džihadista pre nego što krenu u napad u drugim zemljama - navodi AFP i dodaje da u Sabrati deluje moćna alijansa Fažr Libija, koja je osvojila glavni grad Tripoli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track