SRBI LIKVIDIRANI PRE NAPADA AMERIČKIH AVIONA: Pentagon izneo nove tvrdnje

Istraga u Vašingtonu

SRBI LIKVIDIRANI PRE NAPADA AMERIČKIH AVIONA: Pentagon izneo nove tvrdnje

Društvo -
BEOGRAD - Zvaničnici Srbije, na osnovu nalaza obdukcije, navode da su Slađana Stanković i Jovica Stepić stradali u američkom bombardovanju džihadističkog uporišta, a Pentagon odbacuje takve tvrdnje, navodeći da su Srbi bili mrtvi i pre nego što su oni započeli bombardovanje.

Kako prenosi "Vašington post", zvaničnici Pentagona veruju da su Srbe otele lokalne kriminalne grupe, koje su i ih ubile, a potom pokušale da se "izvuku" za njihovu smrt.

Citirajući vojnog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, ovaj list navodi da je prvi razlog taj što ono koji su stigli prvi na mesto bombardovanja kako bi povređene prevezli u bolnicu nisu izvestili da su na licu mesta zatekli ranjene ili mrtve civile.

Kao drugi razlog navodi se taj što se na fotografijama tela ubijenih Srba koje su se pojavile na Internetu ne može videti da su one napravljene na mestu bombardovanja, a na osnovu njih se ne može ni zaključiti da su Slađana i Jovica uopšte stradali od ovakve vrste napada.

Umesto toga, američki zvaničnici veruju da su srpske diplomate već bile ubijene, i da su njihova tela možda već bila čak u Tripoliju kada se napad dogodio. Ovaj list podseća da su se toga dana u javnosti pojavile fotografije dva sanduka, u kojima su bila tela srpskih diplomata, uz navode da su dopremljena do Tripolija.

Porodice ubijenih na komemoraciji
Porodice ubijenih na komemoraciji

Takođe, Amerikanci navode da njih dvoje čak nije ni otela Islamska država već da je to uradila lokalna kriminalna grupa koja je htela da uzme novac za njihov otkup, podsećajući da su i srpski zvaničnici to pomenuli u prvom obraćanju nakon vesti o smrti Stankovićeve i Stepića.

"Vašington post" navodi i izjavu predstavnice srpske ambasade u Vašingtonu Ivane Mangov, koja je navela da su okolnosti pod kojima se dogodila pogibija Srba u Libiji veoma osetljive i da je istraga o tome i dalje u toku.

U Ministarstvu spoljnih poslova danas je održana komemoracija povodom njihove pogibije.

Premijer Aleksandar Vučić je, reagujući na tvrdnje Pentagona da oni nisu krivi za pogibju srpskih diplomata, zatražio od njih da to potkrepe dokazima.

Ambasador SAD Kajl Skat je izjavio da lokacija koja je gađana prošlog petka nije ista meta koju im dale srpske službe bezbednosti.

Slađana i Jovica biće sahranjeni u petak.

(Vašington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track