SRPSKA SVETINJA: Ispod Hrama Svetog Save se krije najlepša crkva u Evropi
Foto: Fonet

Za ponos

SRPSKA SVETINJA: Ispod Hrama Svetog Save se krije najlepša crkva u Evropi

Društvo -

Crkva kneza Lazara, koja je rađena u vizantijskom stilu, prostire se na 1.800 kvadrata ispod zemlje, a tu su i kripta, u kojoj će se sahranjivati patrijarsi SPC, i riznica Svetog Save

BEOGRAD - Hram Svetog Save na Vračaru svakodnevno posećuje veliki broj vernika, ali malo njih zna da se sedam metara ispod srpske svetinje nalazi velelepna Crkva Svetog kneza i mučenika Lazara! Tu su skrivene i riznica Svetog Save, kao i kripta patrijarha Srpske pravoslavne crkve.Do crkve, koja je rađena u vizantijskom stilu, vodi tridesetak mermernih stepenika. Kad ugleda prostor koji se još uvek dovršava, posetilac gotovo da ostaje bez daha. Ocene da bi ovo mogla da bude jedna od najlepših crkava u Evropi potpuno su opravdane.Radovi pri krajuOva crkva spaja savremeni i tradicionalni stil gradnje, a njen puni sjaj biće vidljiv tek kad se u potpunosti okončaju svi radovi, i tad će i postati dostupna vernicima. Dosad je urađen kamenorezački deo posla, slikari su fenomenalno odradili svoj deo posla ilustrujući na platnima poučne priče iz Svetog pisma, dok se freske rade tradiconalnom metodom.Osim toga, završene su i tehničke stvari, poput podnog grejanja, klimatizacije i ventalicije. Za ovakvu vrstu objekta to je od izuzetne važnosti.- Klimatizacija i ventilacija su izuzetno značajne jer se nalazimo u podzemnom objektu, i ona mora biti intenzivna. Inače, prosečne zimske temperature su oko 14 stepeni, a leti su nešto više - objasnio je protomajstor Vojislav Milovanović.

Brojne legende

Posebnu celinu ispod Hrama Svetog Save čini kripta predviđena da se u njoj sahranjuju upokojeni patrijarsi SPC. Prostire se na 250 kvadrata i u planu je da se, ukoliko Sinod SPC dozvoli, tu premeste i mošti nekih bivših patrijarha. Među prvima to bi bio patrijarh Varnava.Zanimljivo je to što o ovoj kripti postoje brojne legende. Najpoznatija je ona da se za vreme nacističkog bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. , tu sakrilo više hiljada ljudi, iako u njoj nema mesta ni za stotinu.

Brojne manifestacijePROSTOR ZA KULTURUOsim za verska bogosluženja, predviđeno je da se deo ispod Hrama Svetog Save koristi i za kulturne i druge manifestacije. Prošle godine tu je održana izložba „Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja“, a nedavno je prikazan i prvi dokumentarni film „Zatvorska molitva“, koji je urađen u produkciji naše medijske kuće „Adrija medija grupe“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track