SRPSKI LEKARI PRVI U SVETU: Dala sestri matericu da i ona može da rodi
Foto: Fonet

Istorijska operacija na klinici u Tiršovoj

SRPSKI LEKARI PRVI U SVETU: Dala sestri matericu da i ona može da rodi

Društvo -

Lekari Univerzitetske dečje klinike s kolegama iz inostranstva izveli presađivanje organa s jedne jednojajčane bliznakinje na drugu

Medicinski poduhvat svetskih razmera obavljen je upravo u Srbiji.Reč je prvoj transplantaciji materice, urađenoj u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, što je ujedno prva transplantacija materice u svetu s jedne jednojajčane bliznakinje na drugu.Ovaj medicinski zahvat urađen je u nedelju, 26. marta, a operacija je trajala više od deset sati. U pitanju su dve 37-godišnje sestre, od kojih je jedna imala matericu, dok je druga rođena bez nje. Sestra donor se ostvarila kao majka, već ima troje dece, te je odlučila da pomogne svojoj sestri. Sada se svi nadaju da će i ona nakon presađivanja materice uskoro dobiti potomstvo.Ovu istorijsku transplantaciju izveo je tim stranih lekara koji imaju određena iskustva u tome i lekari iz Univerzitetske dečje klinike.- Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju. Zasad postoperativni tok ide idealno, još uvek je rano da se radujemo potpuno, ali srećni smo - rekao je direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj prof. dr Zoran Radojičić.Operaciju je vodio Mats Brenstrem iz Švedske, a s njim su bila još tri lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, lekar iz Izraela i ekipa lekara iz Tiršove. U timu koji je izveo zahvat bili su su i dr sc. med Milan Milenković iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu, prof. dr Zoran Radojičić i prof. dr Miroslav Đorđević, pomoćnik direktora za hirurgiju u Tiršovoj.- Posebno nam je drago što su gosti iz inostranstva bili zadovoljni i pohvalili naš tim - istakao je dr Radojičić.Kako je rekao, Srbija je izabrana za ovaj poduhvat zbog veoma dobrih tehničkih i medicinskih uslova, odličnog tima stručnjaka, a i zbog toga što su pacijentkinje iz Srbije.

Radojičić navodi da se, prema statistici, oko 10 do 15 devojčica godišnje rodi sa ovom anomalijom, odnosno bez materice. On ističe da je obavljena transplantacija od velikog značaja jer je to nada za sve te devojčice da će jednom moći da postanu majke.

Doktor Mats BrenstremOČEKUJEMO DA ZATRUDNIDoktor Mats Brenstrem iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu rekao je da je sve dobro prošlo.- Protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, sve to sada pratimo nekoliko nedelja i, naravno, nadamo se da će pacijentkinja uskoro dobiti i prvu menstruaciju. Znate, ta žena nikada nije imala menstruaciju, i onda, što je ono što svi očekujemo, jeste da ona zatrudni - naveo je doktor Brenstrem.

M. Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track