STRANI MEDIJI O PRAJDU: Srbija poštuje prava svih građana!
Foto: Nemanja Pančić

Uz velike mere bezbednosti

STRANI MEDIJI O PRAJDU: Srbija poštuje prava svih građana!

Društvo -
Evropska unija pažljivo je pratila održavanje Parade ponosa u Beogradu, koja je za Uniju pokazatelj stepena poštovanja ljudskih prava u Srbiji

BEOGRAD - Svetski mediji prenose danas da je u Beogradu održana Parada ponosa uz velike mere bezbednosti i navodeći da je održavanje ove manifestacije test posvećenosti Srbije u zaštiti ljudskih prava u kontetksu približavanja Evropskoj uniji.

Agencija Frans pres, navodeći da je uoči početka Parade ponosa centar grada bio blokiran i da su na ulicama bile raspoređene hiljade pripadnika žandarmerije i policije, zaključuje da Beograd danas ličio na grad "pod opsadom". Evropska unija pažljivo je pratila održavanje Parade ponosa u Beogradu, koja je za Uniju pokazatelj stepena poštovanja ljudskih prava u Srbiji, dodaje agencija.

Agencija Asošiejted pres navodi da je policija vodenim topovima i oklopnim vozilim blokirala prilaz ruti parade dok "Srbija pokušava da poštuje ljudska prava svih svojih građana dok traži članstvo u Evropskoj uniji". Posle nereda 2010, "vlasti u ovoj konzervativnoj balkanskoj državi zabranjivale su marševe za gej prava sledeće tri godine, navodeći bezbednosne razloge", dodaje agencija. AP navodi i da je nekoliko stotina gej aktivista mašući zastavama u duginim bojama prošetalo od sedišta vlade kroz puste ulice Beograda, a da su zabeležene manje čarke eskstremnih desničara s policijom koja ih je sprečila da dođu do maršrute.

Agencija Rojters navodi da je Parada ponosa održana uz velike mere bezbednosti kako bi sprečila ekstremne nacionaliste i fudbalske huligane da ponove nasilje iz 2010. godine. Rojters navodi da je u Srbiji, kao i drugim konzervativnim društvima na Balkanu, homofobija rasprostranjena, ali da je s pripremama za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, Brisel jasno stavio do znanja da Prajd vidi kao lakmus test posvećenosti zemlje odbrani ljudskih prava.

Radio Slobodna Evropa prenosi da mediji procenjuju da je između 1.000 i 1.500 aktivista bilo na Prajdu. Taj radio navodi da je homofobija rasprostranjena u Srbiji uz podršku crkvenih vođa i desničarskih partija, ali da je pod pritiskom Evropske unije, za koju je ovaj događaj test posvećenosti Srbije temeljnim ljudskim pravima.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da je policija bila masovno angažovana tokom održavanja parade ponosa. BBC prenosi ocenu dopisnika da je za Srbiju, koja pregovara o članstvu s Evropskom unijom, "nesumnjiv" motiv da se ove godine održi Prajd posle tri godine zabrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track