DANAS SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Ako ste BOLESNI, evo šta MORATE da uradite!
Foto: Wikipedia

Crkveni praznik

DANAS SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Ako ste BOLESNI, evo šta MORATE da uradite!

Društvo -

Pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog.

Vasilije Ostroški se slavi kao veliki čudotvorac čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, više od trista godina.

Još veće čudo i dokaz svetiteljstva svetog Vasilija jeste čudotvorna moć njegovog tela.

On, koji je u svom zemaljskom životu više ličio na anđela nego na čoveka, uzdigao je svoj duh do prestola božjeg, a svoje telo obesmrtio. To sveto telo bilo je za vreme zemaljskog življenja hram duha svetoga, a posle rastanka sa dušom, postalo je riznica blagodati.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je gospod preko njega učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć posredstvom ovog velikog svetitelja, jerarha i učitelja, i podvižnika pravoslavne vere.

Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati "kao rukom odnesena".

Ako rešite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Trojice ili Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

Ako poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulja, tamjana i pamuka da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca "da prenoći".

Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog treba čuvati za "ne daj Bože".

Kurir poklanja poster Molitvu za zdravlje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu

Sutra, 12. maja, Kurir svakom čitaocu poklanja poster Molitvu za zdravlje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Nebrojna su čuda isceljenja koja se vezuju za ovog čudotvorca. Među nedavna čuda spadaju: slučaj dvomesečne bebe kojoj je izlečeno zapaljenje skočnog zgloba, devojčica koja je progovorila i momak koji je prohodao. Sva tri zabeležena slučaja su, po izveštajima lekara, bili takvi da su samo teške operacije mogle da im pomognu, ali su zahvaljujući molitvama u Gornjem manastiru Ostrog promenili svoju sudbinu.

Sveti Vasilije Čudotvorac rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, u Hercegovini, 1610. godine. U strahu od danka u krvi, roditelji su ga još sa dvanaest godina poslali u manastir Zavalu gde je njegov stric bio iguman. 1638. godine odlukom Svetog sinoda u Peći, rukopoložen je za mitroplita hercegovačkog. Nakon što su Turci razorili manastir Tvrdoš, Sveti Vasilije se seli na manastir Ostrog, gde je i preminuo 1671. godine. Njegove mošti se tamo čuvaju do dana današnjeg, a u moć isceljenja veruju podjedanko narodi svih vera. U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Radovi u Hramu Svetog Save

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track