TESLI U ČAST: 160 godina od rođenja genija iz Smiljana!

Odužili se

TESLI U ČAST: 160 godina od rođenja genija iz Smiljana!

Društvo -

Tomislav Nikolić otkrio spomenik velikanu u Karađorđevom parku, a Siniša Mali na Kalemegdanu pustio u rad Teslin transformator

Nizom manifestacija u Srbiji je juče obeleženo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a spomenik slavnom naučniku u Karađorđevom parku kod Hrama Svetog Save otkrio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.- Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je postao još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda - rekao je Nikolić i dodao da su Tesline odrednice srpski narod, čiji je pripadnik, i američka država, koja je razvila njegove naučne potencijale, a da je Tesla, ipak, na početku i na kraju zadužio celo čovečanstvo.I Srbin i Amerikanac- Tesla je bio i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako i građanin i jedne nove države koja ga svojata - rekao je Nikolić.Na Kalemegdanu je sinoć izložen Teslin transformator, jedan od najvećih na svetu, koji može proizvesti napon od 12 miliona volti. Transformator je replika onog koji je Tesla konstruisao u Kolorado Springsu 1899, a napravljen je pomoću savremene tehnologije. Varnice mogu da dosegnu čak devet metara.

Nikolić otkrio spomenik Tesli
Nikolić otkrio spomenik Tesli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Tesla svojim radom zadužio čitavo čovečanstvo i da na ovaj dan, koji se obeležava i kao Dan nauke, Srbija izražava poštovanje prema njemu i njegovom radu. On je podsetio na Tesline reči izgovorene 1892. u vreme njegove jedine posete Beogradu: „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“Transformator će biti postavljen na Kalemegdanu do 15. Jula.Slavlje u četiri državeNa aerodromu „Nikola Tesla“ premijerno je prikazan video-rad umetnika iz Beograda i Njujorka posvećen Nikoli Tesli. Taj rad i filmovi o starim hidroelektranama prikazini su juče i u Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, čime su „Tesla dani 2016“ simbolično spojiti zemlje u kojima je Tesla ostavio traga.

Tesla motorsNOVI VELIKI TAJNI PLANIzvršni direktor kompanije „Tesla motors“ Ilon Mask najavio je juče da radi na novom projektu i da se nada da će ove sedmice objaviti detalje. Novi „Top Secret Tesla Masterplan“ Mask je objavio u poruci na Tviteru, 10 godina posle prve slične poruke na svom blogu kojom je otkrio porodični automobil sa četvoro vrata „tesla model S“ i sportski sedan „tesla 3“.

Odbranimo TesluPROTESTProtest „Odbranimo Teslu“ održan je juče u centru Beograda u vreme kad je Nikolić otkrio Teslin spomenik. Iz organizacije „Ostavite Teslu na miru“ navode da je „u Beogradu opet običnim građanima ukinuta sloboda kretanja“ i da ih je „policija zaustavljala kako ne bi stigli na ceremoniju otkrivanja spomenika“.

PočastI FEJSBUK ODAO POŠTUFejsbuk stranica ljubitelja nauke, koju prati 24 miliona ljudi, objavila je juče novčanicu od 100 srpskih dinara na kojoj je Teslin lik.- Da li možemo na trenutak da stanemo i zahvalimo što Srbija ima Nikolu Teslu na novčanici od 100 dinara. Takođe, tu je i formula T = Wb/(mČ2) - piše u opisu fotografije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track