Totalni raskol u SPC!
Foto: Fonet Aleksandar Koković I Fotnet Aleksandar Levajković

Sabor jedva razrešio episkopa Georgija

Totalni raskol u SPC!

Društvo -
Za smenu vladike kanadskog glasao 21 episkop okupljen oko patrijarha Irineja, dok su protiv bila šesnaestorica priklonjenih Irineju bačkom. Ovako tesan rezultat ukazuje na ozbiljan sukob u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

BEOGRAD - Vladika kanadski Georgije razrešen je juče dužnosti episkopa na zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Patrijaršiji.Za njegovu smenu glasao je 21 episkop okupljen oko patrijarha Irineja, dok je protiv razrešenja bilo 16 njih koji su se priklonili Irineju bačkom Buloviću. Upućeni tvrde da ovako nezapamćeno tesan rezultat ukazuje na raskol u SPC.- Situacija na zasedanju Sabora je bila mučna. Georgiju je ponuđeno da sam podnese ostavku i povuče se, ali je on to odbio. Glasove su prebrojavali patrijarh Irinej i sekretari Sabora. Do poslednjeg trenutka nije se znalo kakav će biti ishod - priča izvor Kurira.Ništa od ostavkePosle glasanja, vladika Georgije je pozvan unutra.- Patrijarh Irinej mu je saopštio da mu je žao, ali da je sve rešeno na pravdoljubiv i bratoljubiv način - dodaje naš sagovornik.- Bila su i dva nevažeća listića. Jedan je bio prazan, a drugi iškraban. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije glasao je dva puta - u ime svoje eparhije, i u ime eparhije iz Buenos Ajresa, gde je administrator - navodi naš izvor.KampanjaVerski analitičar Draško Ðenović kaže da je tokom zasedanja postalo očigledno da u SPC postoje dve struje koje su se grupisale oko Patrijarha i Irineja bačkog.- Deluje kao da se radi o početku predizborne kampanje za patrijarha, međutim, motivi mogu biti i politički ili interesni, s obzirom na to da SPC radi kao kompanija i obrće veliki novac - kaže Ðenović.Sinodska komisija je vladiku Georgija teretila za nedolično ponašanje i malverzacije.

Čeka da prođe SpasovdanFILARET U PETAK PODNOSI OSTAVKU?O vladici Filaretu, koga je Sinod privremeno razrešio, Sabor će najverovatnije raspravljati u petak, posle Spasovdana. Prema nekim informacijama, i Filaretu je ponuđeno da podnese ostavku, a upućene vladike kažu da postoje dobre šanse da ovu ponudu i prihvati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track