TRAGEDIJA: Ubio ga grip, lekari rekli da nije ništa?!
Foto: Bogdan Vranješević

Pacijent u KC Kragujevac umro od A H1N1

TRAGEDIJA: Ubio ga grip, lekari rekli da nije ništa?!

Društvo -
Igor Radovanović (36) pao u komu, a onda mu otkazali i organi za disanje. Porodica krivi doktore iz paraćinske bolnice koji su ga pustili kući

PARAĆIN - Sezonski grip A H1N1 pokosio je još jedan mladi život.

Paraćinac Igor Radovanović (36), koji je poslednje dane proveo na veštačkim plućima, preminuo je u četvrtak uveče na odeljenju intenzivne nege Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Kragujevac (KCK) zbog jake respiratorne insuficijencije ili slabosti disajnih organa. Njegova porodica, međutim, tvrdi da je do komplikacije došlo usled propusta u radu lekara iz paraćinske bolnice.Bilo je kasno- Oni su krivi - Igor im se javio s visokom temperaturom, a u dežurnoj službi grudnog odeljenja samo su mu dali jednu injekciju „deksazona“ i rekli da mu nije nište strašno i da se javi za dva-tri dana u slučaju da mu ne bude bolje. Kad se sutradan ponovo vratio otežano dišući, zadržali su ga u bolnici, ali samo su mu uzeli krv. Pluća mu nisu ni pregledali. Rekli su da ima bronhitis, a posle 12 sati su utvrdili da su mu se pluća zagnojila. Hteli su da ga pošalju u Kragujevac, ali nisu imali sanitet. Čekali su još jedan dan na vozilo iz Beograda. Tada je već bilo kasno - priča kroz plač Igorova majka Ljiljana Radovanović (55).Ona kaže da je drugog dana u KCK Igor pao u komu. Njegova supruga, koja je ostala sama sa troje dece, ne može da veruje šta ju je snašlo.- Nije mogao da razgovara sa mnom. Jao meni, šta ću sad! - govori kroz jecaje, dok otac preminulog mladića Bratislav Radovanović (56) kaže da su diskriminisani.- Videli su da smo Cigani, pa jedna injekcija i idi. Tužiću lekare! Da su bili odgovorni, ne bih sada ostao bez sina jedinca. Unučićima ne smem ni da kažem. Raspremamo kuću za sahranu, a lažem ih da ćemo da krečimo - kaže nesrećni čovek.Bolnica ćutiU bolnici u Paraćinu juče nisu bili raspoloženi da govore o ovom slučaju. Samo su istakli da je preduzeto sve da se Igoru pomogne.- On je bio srčani bolesnik i imao je problema s krvnim sudovima. Konačnu reč daćemo posle obdukcije - rekli su nam u bolnici, dok u Ministarstvu zdravlja do zaključenja broja odgovore na pitanja o ovom slučaju nismo dobili.Sezonski grip A H1N1 poznat je i pod nazivom svinjski grip. Do 2009. su od njega oboljevale životinje, a te godine je bio pandemijski i prvi put se pojavio među ljudima.

Potvrđeno iz Leskovca prebačena na infektivnu kliniku u NišuZARAŽENA MEDICINSKA SESTRALESKOVAC - Analize Instituta „Torlak“ potvrdile su da je medicinska sestra Katarina I. (49) iz Doma zdravlja u Lebanu zaražena virusom gripa A H1N1.Ona je s grudnog odeljenja Opšte bolnice u Leskovcu hitno prebačena na Infektivnu kliniku u Nišu. Dr Goran Mihajlović, direktor Doma zdravlja u Lebanu, napominje da je medicinska sestra jedina na odseku za pneumoftiziologiju.- Bila je u direktnom kontaktu s pacijentima koji boluju od respiratornih infekcija i gripa. S radnog mesta je u utorak prebačena u leskovačku bolnicu sa visokom temperaturom - rekao je Mihajlović i dodao da je ona prvi pacijent u leskovačkom kraju sa svinjskim gripom.Žarko Ranković, direktor niške Infektivne klinike, rekao je da je u toj ustanovi trenutno sedam pacijenata sa simptomima gripa.- U najtežem stanju je žena iz Knjaževca koja je na respiratoru. Medicinska sestra je zbrinuta na odeljenju, ali njeno zdravstveno stanje nije zahtevalo intenzivnu negu - kazao je Ranković i dodao da su pacijenti u teškom stanju.(A. D. - D. K.)KC KragujevacIGOR JE BIO U TEŠKOM STANJUPrema rečima zaposlenih u KC Kragujevac, Igor je dovezen sa uznapredovalim gripoznim stanjem:Dugo je bolovao kod kuće, a prethodno je imao probleme sa imunitetom. Bio je jedan od četvoro pacijenata koji su se nalazili na veštačkim plućima, a trenutno imamo još tri pacijentkinje koje su priključene na respiratore. Jedna je iz Rekovca (56) i njeno stanje je nepromenjeno, dok su dve žene (56) i (36) iz Novog Pazara u posebno lošem stanju i borimo se za njihov život.Sahranjena trudnica iz Velike PlaneSUPRUG: U MIRU SAM JE ISPRATIOŽena koja je u petom mesecu trudnoće preminula od posledica gripa na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Beograd, Milena Veljković (33) iz Velike Plane, sahranjena je juče.Razumite me. Ne mogu da govorim. Želim da je dostojanstveno i u miru ispratim - kratko je rekao Igor Rakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track