TRAŽE DA ZAKON BUDE POVUČEN: Poljoprivrednici protiv prodaje zemljišta strancima
Foto: Tanjug Srdjan Ilic

Nezadovoljni

TRAŽE DA ZAKON BUDE POVUČEN: Poljoprivrednici protiv prodaje zemljišta strancima

Društvo -
BEOGRAD - Vojvođanski poljoprovrednici ne slažu se sa idejom o prodaje zemlje strancima i procenjuju da će lokalne samouprave bar trećinu zemljišta dati samo jednom kupcu.

Jedanaest traktora, nešto više paora - umesto na njivi, ovo prepodne proveli su ispred Skupštine Srbije zato što se od 6. novembra u proceduri nalazi zakon koji će ih, kako kažu, uništiti.

"Naše najveće zamerke ovog zakona su uopšte sav zakon - što se zemlja prodaje strancima, to kao prvo, kao drugo što se favorizuju veliki paori tako da mi sitni ne možemo da konkurišemo. A i da konkurišemo, ne možemo da dođemo u priliku da kupimo tako neku zemlju", kaže Ivan Komarčević, poljoprivrednik iz Sefkerina.Ne žele amandmane već da zakon bude povučen.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

"Što se grbo rodi, vreme ne ispravi, kako kaže stara dobra izreka - pa u tom smislu - i ovaj zakon je tako nakaradno napisan da se on popraviti ne može", ističe lider LSV-a Nenad Čanak.

Resorna ministarka je za to vreme otvarala Sajam etno hrane i pića, potpuno nesvesna da ima nezadovoljnih poljoprivrednika. "Pa ja ne znam što protestuju. Ko protestuje, zašto protestuju? Nema razloga ni za kakvu paniku, ni za kakve proteste, ni za kakvu sekiraciju. Prosto, znajte, i dokumentovaćemo to, predlozi su njihovi uvaženi", kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Iz Lige Paora poručuju da nije u redu da 30 odsto državnog zemljišta jedne lokalne samouprave bude dato samo jednom kupcu. Stručnjaci imaju i druge zamerke.

"Najveća slabost ovog zakona je što ne ide u susret pronalaženju rešenja kako će se Srbija suočiti sa primenom šP-a jer po tom sporazumu Srbija treba da praktično obezbedi prodaju imovine, sve nepokretne imovine, pa time i zemljišta strancima", tvrdi Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta za N1.

A to suočavanje će se, ako ne bude promena, dogoditi sredinom 2017. godine. Sada kada je zahtev poljoprivrednika i Lige socijaldemokrata predat niko ne može da zna da li će se o ovoj temi uopšte govoriti u sali za sednice skupštine Srbije. O tome odlučuje isključivo predsednica ovog tela Maja Gojković.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track