UDRUŽENJE LAĐARA: Na vreme smo upozoravali državu da će biti leda na rekama
Foto: Nebojša Mandić

Poziv da se nabave ledolomci

UDRUŽENJE LAĐARA: Na vreme smo upozoravali državu da će biti leda na rekama

Društvo -

NOVI SAD - Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je danas da je na vreme, još pre nekoliko meseci, upozoravalo na opasnost pojave leda na rekama i na nedostatak domaćih ledolomaca zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa države i privatizovanih brodarskih firmi.

To udruženje najavilo je da će o aktuelnim problemima pismeno obavestiti i premijera i tražiti sastanak kako bi se u budućnosti izbegle veće nezgode."Pozivamo državu da u saradnji sa ladjarskom strukom, a ne stručnim političarima, uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti države, kako Srbije tako i suseda", navodi se u saopštenju.

U saoptštenju, to udruženje je podsetilo da je Srbija, samo u vlasništvu firme "Heroj Pinki" i po privatizaciji preduzeća Dunav grupa agregati, imala tri ledolomca: "Čakor", "Vučevo" i "Petrovaradin".

"Trenutno su nam u ispomoć došla dva mađarska ledolomca koji su slične gradnje i godišta kao i naši 'Čakor' i 'Vučevo', koji stoje vezani na keju u Novom Sadu", navodi se u saopštenju.

"Čakor" i "Vučevo" su tegljači ledolomci kupljeni 1968. godine, a "Petrovaradin" je potiskivač/tegljač/ledolomac sagrađen 1988. godine novcem pokrajine Vojvodine, kao plovila posebne namene od strateškog značaja za državu.

Udruženje lađara je navelo da su mađarski ledolomci koji su došli u ispomoć Srbiji, stariji od 35 godina i savršeno su operativni i funkcionalni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track