UGROŽENI ŽIVOTI INVALIDA RADA: Alarmantno stanje štrajkača Zastava INPRO
Foto: Printscreen Twiter

Očajni

UGROŽENI ŽIVOTI INVALIDA RADA: Alarmantno stanje štrajkača Zastava INPRO

Društvo -

KRAGUJEVAC - Zdravstveno stanje invalida rada zaposlenih u kragujevačkom preduzeću Zastava INPRO, koji treći dan štrajkuju glađu se naglo pogoršava, a tokom protekle noći i danas ekipe Hitne pomoći intervenisale su više puta.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja izjavio je FoNetu da je zdravstveno stanje štrajkača glađu alarmantno, ali da oni ne odustaju od svojih zahteva i nastavljaju protest.

- Njihovo stanje je alarmantno, a do sada smo imali sedam intervencija zbog iznemoglosti, nestabilnosti, povraćanja, bolova u stomaku i mišićima ruku i nogu, visokog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema, rekao je Pušonja.

On je dodao da su štrajkači invalidi rada druge i treće kategorije, kojima je već ozbiljno narušeno zdravstveno stanje i koji su ranije imali različite operacije ili boluju od ozbiljnih hroničnih bolesti, a štrajk glađu dodatno pogoršava njihovu i onako lošu zdravstvenu situaciju.

Štrajkači, između ostalog, traže smenu direktora Branka Veljovića i njegovih saradnika, preispitivanje procesa privatizacije dela imovine preduzeća i isplatu neisplaćenih zarada, nadoknada za prevoz i jubilarnie nagrade.

Pored toga, radnici traže povratak nezakonito oduzetog novca u iznosu od 10 odsto ličnog dohotka uzetog na osnovu mera štednje, i ne prihvataju ponuđeni socijalni program.

Direktor preduzeća Branko Veljović, rekao je FoNetu, da rukovodstvo fabrike pokušava da pronađe rešenje za radničke zahteve, ali da je sada prioritet da se zaštite njihovi životi i zdravlje.

- Deo ljudi je izuzetno lošeg i narušenog zdravlja i oni ne mogu da podnesu bilo kakvo gladovanje, između ostalog i zbog terapije koju uzimaju. Zbog toga sam se obratio nadležnim ministarstvima sa molbom da što pre pronađemo rešenje za ove radnike jer rešenje mora da se brzo nađe zbog opasnosti da ga neki radnici ne dočekaju, rekao je Veljović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track