Umro filmski kritičar Nebojša Popović

Posle duge i teške bolesti

Umro filmski kritičar Nebojša Popović

Društvo -
Popović je autor emisije o filmu "Drugi vek", i jedan od urednika nedeljnog, kulturnog magazine "Matropolis", član međunarodne sekcije filmskih kritičara FIPRESCI Srbija

BEOGRAD - Filmski kritičar i urednik u Redakciji za kulturu Radio televizije Srbije (RTS) Nebojša Popović, preminuo je u subotu posle duge i teške bolesti, saopštio je RTS.

Popović je autor emisije o filmu "Drugi vek", i jedan od urednika nedeljnog, kulturnog magazine "Matropolis", član međunarodne sekcije filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Popović rođen je 1958. godine u Kraljevu. Filološki fakultet završio je u Beogradu.

Karijeru u Televiziji Beograd započeo je1982. u Beogradskoj hronici. Bio je urednik vesti, emisije 24 časa, voditelj i urednik Trećeg dnevnika. Izveštavao je sa najznačajnijih filmskih festivala. O filmu je pisao punih 30 godina. Za najbolju filmsku kritiku nagrađen je 1993. godine nagradom Instituta za film. Od 2002-2004. bio je urednik Filmskog programa RTS.

Autor je niza televizijskih monografija o velikim filmskim autorima poput Vendersa, Louča, Rasela, braće Tavijani, Karanovića, Markovića, Šijana, Paskaljevića. Popovićeva serija "Drugi vek", koja se emituje od 1997. godine, predstavlja pravu antologiju najznačajnijih, srpskih, filmskih stvaralaca.

Kao član međunarodne sekcije filmskih kritičara FIPRESCI Srbija, učestvovao je u radu žirija na mnogim stranim i domaćim festivalima. Bio je selektor oko 20 filmskih festivala posvećenih značajnim evropskim kinematografijama. Kao gost urednik Filmskog programa Kulturnog centra Beograda, predstavljao je najznačajnija savremena ostvarenja evropskog filma.

Kao član međunarodne sekcije filmskih kritičara FIPRESCI Srbija, učestvovao je u radu žirija na mnogim stranim i domaćim festivalima. Bio je selektor oko 20 filmskih festivala posvećenih značajnim evropskim kinematografijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track