USKRS ILI VASKRS, ČUVENA DILEMA SVAKE GODINE: Kako se pravilno kaže?
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kako odgovoriti na tradicionalni praznični pozdrav

USKRS ILI VASKRS, ČUVENA DILEMA SVAKE GODINE: Kako se pravilno kaže?

Društvo -

Na "Hristos Vaskrese“, "Hristos Voskrese“ ili "Hristos Vaskrs“ ne možete da odgovorite samo sa hvala.

Oni koji nisu sigurni kako se pravilno izgovara odgovore ili fotografijom ili svaki put različito, u zavisnosti od primljene poruke.

Svake godine ponovo se javlja ista dilema. Oblici "Vaskrs", "Vaskrsenije", "vaskrsnuti” pripadaju starom srpskom crkvenom i književnom jeziku, koji se do sredine XVIII veka upotrebljavao u svim krajevima pod upravom Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Reč "Uskrs" pripada srpskom narodnom jeziku, u kojem je u veoma davno vreme početno "U" dobijeno od starog početnog "V" (iza koga je sledio tvrdi poluglas). Tako danas imamo Uskrs (srpsko narodno), Vaskrs (staro srpsko književno i crkveno) i Voskresenije (današnje srpsko crkveno).

U pozdravu je sačuvano staro srpsko crkveno (srpskoslovensko) Hristos vaskrse i današnje crkveno (ruskoslovensko) Hristos voskrese.

Mnogi autori smatraju da je razlika između ove dve reči političkog karaktera i da je pravilno reći i Uskrs i Vaskrs. Ipak, u pravopisu srpskog jezika postoje izvesne razlike. Prefiks "vas-" ima svečaniji stilski karakter, a prefiks "us-" pripada stilski neutralnom standardu. Dakle, kako god odlučite, nećete pogrešiti.

(B92)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pridržavajte ovih saveta i vaša jaja će biti tvrda kao kamen!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track