USPEH REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA Drašković: Završeni radovi na izradi digitalnog katastra
Foto: Promo

Za 21. vek

USPEH REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA Drašković: Završeni radovi na izradi digitalnog katastra

Društvo -

BEOGRAD - Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković izjavio je danas da je ova republička institucija završila radove na izradi digitalnih katastarskih planova za celokupno područje republike, da je nabavljen satelitski snimak Srbije, i ukazao da se, uz podršku i sugestije Svetske banke, izrađuje katastar za 21. vek.

- U 2015. godini građanima je trebalo 48 dana za transakciju upisa nepokretnosti, a danas u RGZ-u to završavaju za 11 dana. Uklopili smo se u sistem elektronskog izdavanja građevinske dozvole i u tom smislu je u RGZ-u izvršena odluka za 3.000 zaposlenih, rekao je Drašković na konferenciji za novinare koja je u RGZ-u upriličena povodom završetka radova na izradi digitalnih katastarskih planova za celokupno područje republike.

Na temu „Republika Srbija u digitalnom obliku“ govorila je i načelnica Odeljenja za izradu digitalnih katastarskihplanova Anita Božinović.

Digitalni katastarski plan, kako su objasnili, predstavlja skup geoprostornih podataka o nepokretnostima i deo je baze podataka katastra nepokretnosti. Pravni osnov za izradu digitalnog katastarskog plana jeste Uredba o digitalnom geodetskom planu, koju je Vlada Srbije donela 2003. godine. Počeci izrade digitalnih katastarskih planova vezani su za devedesete godine, ali potrebno je istaći da su najintenzivniji radovi na izradi digitalnihkatastarskih planova bili tokom 2016. godine, kada je za 35% ukupnog broja katastarskih opština izvršena digitalizacija analognih katastarskih planova. Koliki je obim poslova, govori činjenica da je za područje od 4.521 katastarske opštine prevedeno u digitalni oblik više od 18.800.000 katastarskih parcela. Podršku završetku ove aktivnosti pružio je projekat Svetske banke „Unapređenje zemljišne administracije“, koji traje već godinu dana.

Direktor RGZ-a objasnio je da je pokrenuta prva faza projekta integrisanog softvera u katastru nepokretnosti i taj projekat bi trebalo da se realizuje u naredne četiri godine.

Ovim projektom su predviđena četiri osnovna pravca, a to su unapređenje ažurnosti, podizanje kvaliteta, transparentnost i pouzdanost podataka. U okviru transparentnosti prvi čovek RGZ-a ukazuje na započeti projekat Otvorena vrata katastra.

U ovom procesu smo godinu dana, a paralelno s tim projektom RGZ je ušao u proces reformi i intenzivno se radi na tome. Bili smo 73. na Duing biznis listi, a očekujemo da ćemo imati skok od 20 mesta. Želimo da do 2020. godine budemo među prvih 20, rekao je Drašković.

Direktor sa saradnicima upoznao je medije i s činjenicom da se u RGZ-u intenzivno radi na rešavanju zaostalih predmeta.

- Trenutno na njima radi oko 370 ljudi preko SB, a dodatno je Vlada Srbije angažovala konsultante kako bi se otklonilo ovo začepljenje, koje je takvih razmera da u ovom trenutku blokira i privredni rast Srbije.Broj zaostalih predmeta smanjen je sa 200.000 na ispod 100.000, dok je broj zaostalih predmeta na drugom stepenu sveden sa 35.000 na 20.000. Očekujemo da će ova situacija biti prevaziđena u narednih godinu i po dana rekao je Drašković.

Kako je ukazala načelnica Anita Božinović, Republički geodetski zavod, koji je vodeća institucija za izradu, održavanje i distribuciju geoprostornih podataka na teritoriji RS, mora biti u stanju da ih i pruži svojim komitentima.

Prednosti digitalnog katastarskog plana su mnogostruke i ogledaju se u bržoj obradi podataka, njihovom lakšem sortiranju i pretraživanju. Razvojem novih informacionih i komunikacionih tehnologija, kao i veb-servisa, omogućena je bolja povezanost podataka, njihova brza i kvalitetna razmena i pristupačnost. Takođe, digitalni katastarski plan, kao deo integrisanog sistema geoprostornih podataka (NIGP), omogućava korisnicima iz različitih oblasti da lakše identifikuju željene podatke i pristupe, objasnila je Božinovićeva. Ona je istakla da je okosnica reforme Republičkog geodetskog zavoda izrađen digitalni katastarski plan.

Svi smo mi, društvo u celini, odgovorni za odnos prema registraciji nepokretnosti, odnosno stanju u zemljišnoj administraciji. Ako budemo svesni toga, imaćemo katastar koji će stati rame uz rame s najeminentnijim katastarskim institucijama u regionu, konstatovala je načelnica Odeljenja za izradu digitalnih katastarskh planova RGZ-a.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track