Bratislav Gašić: Apsolutno ne snosim moralnu odgovornost!
Foto: RTS

O padu vojnog helikoptera

Bratislav Gašić: Apsolutno ne snosim moralnu odgovornost!

Društvo -
Direktor bolnice iz Novog Pazara me je lično pozvao na mobilni telefon. U tom trenutku sam bio u svojoj kući u Kruševcu, rekao je Gašić

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da je on u skladu sa ovlašćenjima doneo odluku da helikopter krene u spasavanje bebe iz Novog Pazara. Gašić je rekao da apsolutno veruje u stručnost i efikasnot istražnih komisija koje su formirane da ispitaju okolnosti pada vojnog helikoptera. Upitan da li smatra da snosi odgovornost naveo je da je "apsolutno miran", jer je sve preduzeto po zakonu. Dodao je da ne razmišlja o ostavci.

Ministar odbrane je dodao da su postojali svi uslovi za poletanje, te da je zato i dao saglasnost za taj zadatak.

"Odluku o poletanju doneo sam posle upoznavanja sa svim detaljima od nedležnog starešine, komandanta 204 vaduhoplovne brigade i doneo odluku da se krene u akciju spasavanja deteta", rekao je Gašić. On je kazao da ga je brigadni general, komandant 204 vaduhoplovne brigade Predrag Bandić obavestio da postoje svi meteorološki i tehnički uslovi da se taj posao obavi i da je posada spremna da izvrši zadatak. Dodao je da je sve sprovedeno u skladu sa procedurama i pravilima službe. Gašić je u emisiji "Upitnik" takođe rekao da je u vreme nesreće u kojoj je nastradalao šestoro odraslih i tek rođena beba bio u Kruševcu i da je nakon što je u 22. 30 dobio informaciju da je izgubljen kontakt sa posadom pošao za Beograd.

On je u emisiji pokazao i slike sa naplatne rampe iz kojih se vidi u koje vreme je njegovo vozilo prošlo kroz naplatnu rampu. Gašić je kazao da smatra da su obe komisije apsolutno kompetentne da sačine valjan izveštaj. Ministar je poručio i da će se odazvati pozivu tužilaštzva ukoliko to od njega bude zatraženo i da poziv za to još uvek nije dobio.

UŽIVO

22.16 Osećam veliku odgovornost od prvog dana stupanja na dužnost i osećam je svakoga dana. Mi smo Vojska, radimo ozbilja, odgovoran i težak posao. Moja je namera da pripadnici Vojske dobiju adekvatne plate. Što se tiče akcije spasavanja deteta, moralnu odgovornost zbog postupanja i procedurama tokom akcije spasavanja apsolutno ne osećam, jer je sve učinjeno da se dete spasi.

22.12 - Izvršićemo ozbilju reorganizaciju u Vojsci Srbije, koja je u periodu od 2001. do 2012. godine sistemski uništavana od strane prethodnih vlasti.

22.10 - Obavio sam razgovor sa porodicama nastradalih heroja, i oni nikada neće biti ostavljeni od strane Vojske Srbije.

22.03 - Generalnštab nije želeo da se sa svih dokumenata o istrazi skine oznaka "poverljivo" zbog ugrožavanja borbene gotovosti VS iako ne postoji problem da se izveštaj objavi sa strane istrage.

22.00 - Od prvog trenutka sam želeo da se distanciram i pustim da komisije rade svoj posao.

21.51 - Niko nije imao nameru da se slika. "Ako je potrebno da pomognem sve što treba" rekao je Lončar.

21.50 - Bio sam u kontaktu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

21.47 - Imam puno poverenje u Tužilaštvo.

21.44 - Helikopter je imao sve uređaje za takav jedan let. Taj helikopter je bio najbolje opremljen u Vojsci Srbije.

21.43 - Bezbednost posade je bila u prvom planu.

21.42 - Vojna kontrola Operativnog centra saopštila je pilotu da je ceo prihvat za bebu organizovan na aerodromu Nikola Tesla.

21.40 - U roku leta zajedno sa Operativnim centrom pilot razgovara sa njima i donose odluku da zato što su loši uslovi na Banjičkom visu, zato što nemamo osvetljenje na VMA, da ode na aerodrom Nikola Tesla. Pilot prihvata da ode tamo.

21.38 - Kada sam stigao bio je mrak...Nije bilo nikakvo osvetljenje. Bilo je kišno vreme. Sa mnom su bili pripadnici BIA, Vojske Srbije i Žandarmerije.

21.36 - Čim sam dobio informaciju da se helikopter izgubio sa radara ja sam krenuo za Beograd. Odmah smo otišli na arodrom.

21.35 - Pre Bandića sam naredio da inženjerske jedinice Vojske Srbije mogu da raščiste odron. Sa terena su me obavestili da bi našim inženjerima trebalo 3 sata da se odron raščisti.

21.32 - Smatram da su obe komisije koje su formirale načelnik generalštaba i komandant ratnog vazduhoplovstva kompetentne za ono što im je povereno.

21.28 - Vremenski uslovi su provereni i od dežurne ekipe ratnog vazduhoplovstva protivvazdušne odbrane i Operativnog centra. U izveštaju stoji da su vremenski uslovi bili u skladu sa obučenošću posade koja je trebalo da leti helikopterom.

21.22 - Bandić me je pitao da li može da sprovede kompletnu proceduru pre samog poletanja helikoptera. On je obavestio Operativni centar, koji je obavestio sve ostale.

21.19 - Posle toga sam pozvao generala Predraga Bandića.

21.18 - Direktor bolnice iz Novog Pazara me je lično pozvao na mobilni telefon. U tom trenutku sam bio u svojoj kući u Kruševcu.

21.17 - Odazvaću se pozivu Tužilaštva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track