VETAR U LEĐA: Cvijanovićeva firma od države i EU dobijala po 1.000.000 evra godišnje
Foto: Marina Lopičić

Država se otvorila

VETAR U LEĐA: Cvijanovićeva firma od države i EU dobijala po 1.000.000 evra godišnje

Društvo -
Novac je delom ulagan u kupovinu mašina, a kada je preduzeće počelo da radi punom parom i ostvaruje veliki profit, ortakluk je pukao. Slavni glumac preko noći je bankrotirao jer ga je Josifov izbacio iz posla

Firma za reciklažu otpada Strategija ekološke trgovine (SET), koju su 2002. pokrenuli poznati glumac Zoran Cvijanović, njegov brat Nebojša Vraneš i producent Milko Josifov, godinama je od države i EU dobijala milione evra.

Novac je delom ulagan u kupovinu mašina, a kada je preduzeće počelo da radi punom parom i ostvaruje veliki profit, ortakluk je pukao. Slavni glumac preko noći je bankrotirao jer ga je Josifov izbacio iz posla.

- Cvijanovićeva firma je godinama dobijala milione evra iz fondova EU za reciklažu opasnog otpada. Zahvaljujući bliskim vezama sa DS, glumčeva firma imala je plodonosnu saradnju sa brojnim državnim institucijama, ali je sve puklo kad je njega i brata iz posla izbacio ortak. Gde su završile silne pare, sada je pitanje istrage koja je protiv Milka Josifova pokrenuta u Prvom osnovnom tužilaštvu - otkriva izvor iz istrage.

Cvijanović i Vraneš su u krivičnoj prijavi naveli da ih je Josifov u poslednje dve godine lažnim uveravanjima sasvim isključio iz posla, postao većinski vlasnik i uskratio ih za njihove dividente.Kako saznajemo, svi akteri u ovom postupku već su saslušani i tada su ostali pri svojim tvrdnjama. Josifov je izjavio da nikog nije prevario, da Cvijanovića godinama „tegli na svojoj grbači“ i da je Vraneš na konto poslovanja sa njim zaradio stan na Vračaru.

- Predugo sam vukao Zorana na svojoj grbači i ništa mu nisam ostao dužan. Imam puno poverenje u tužilaštvo da će na osnovu dokaza i činjenica i samo da se uveri u to - izjavio je Josifov pred tužiocem, a to je juče posredno poručio i našim čitaocima. S druge strane, popularni Šojka je naveo da ga je nekadašnji prijatelj prevario „za medalju“!

- Cvijanović je na saslušanju naglasio da SET nikada ne bi dobio milionska sredstva od države i EU da on nije podmetnuo „svoj obraz i reputaciju“ i da zato polaže pravo na dobit firme, iako se formalno njegovo ime ne nalazi u APR. Pozivao se na Borisa Tadića i Olivera Dulića, pokazajući istražnim organima njihove brojeve u svom telefonu! To će mu, međutim, malo pomoći bez validnog dokumenta. Zbog nedostatka adekvatnih dokaza. Privredni sud je u junu prošle godine odbio njegov i Vranešov zahtev o revidentiranju suvlasničkih odnosa u SET. Podsetimo,zbog uskraćene dobiti Cvijanoviću preti oduzimanje stana koji je kupio na kredit, pošto nije bio u stanju da isplaćuje rate u protekle dve godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track