(VIDEO) CRNA LISTA EMIRATA: CANVAS otporaša Srđe Popovića teroristička organizacija!
Foto: Fonet

Zvaničan spisak

(VIDEO) CRNA LISTA EMIRATA: CANVAS otporaša Srđe Popovića teroristička organizacija!

Društvo -
Na tom spisku nalaze se i muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Britanije i Italije. Listu je sastavila Vlada UAE i u skladu sa zakonom o borbi protiv terorizma

BEČ - Na zvaničnom spisku terorističkih organizacija koje su objavile Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) našla se ijedna organizacija iz Srbije - Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS).

Na tom spisku, prenosi APA, nalazi se jedna desetina organizacija iz Evrope, a među njima su muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije I Italije.Listu je napravila vlada UAE i skladu sa zakonom o borbi protiv terorizma, a objavljena je, kako prenosi novinska agencija zvanična agencija Emirata WAN, u medijima u cilju transparentnosti I podizanja svesti društva o tim organizacijama.

Među organizacijama koje su označene kao terorističke nalaze se, između ostalih, Muslimansko bratstvo, Al Islah, Fataj al Islam, Al kaida u zemljama Magreba, Al kaida, somalska Harakat al Šabad al mudžahedin, britanska Kordoba fondacija, nigerijska Boko Haram, Hezbolah, Islamski pokret Uzbekistana, Al Nusra front iz Sirije, kao I druge grupacije u Siriji, a iz Evrope Udruženje muslimana Velike Britanije, Islamska zajednica Nemačke, Muslimanska liga Belgije, Udruženje muslimana Italije, Islamsko udruženje Finske, Udruženje muslimana Švedske, britanska Kordoba fondacija, Savez islamskih organizacija Francuske.

Na listi se navodi I CANVAS, koji vodi Srđa Popović, čime je okarakterisana u UAE kao teroristička organizacija. CANVAS je organizacija koja je osnovana 2004. i koja iskustva rušenja Slobodana Miloševića nastoji da prenese drugim zemljama u borbi protiv autoritativnih režima.

Iz Evrope su usledile oštre kritike organizacija koje su se našle na listi UAE. Predsedavajući Udruženja muslimana Švedske Omar Mustafa je, švedskoj agenciji TT, kritikovao listu, rekavši da je „smešno da jedan mali režim, koji je poznat po nasilju i zločinima protiv čovečnosti, definiše jednu organizaciju evropskog civilnog društva terorističkom“. On je kazao da njegova organizacija nema nikakve veze sa „Muslimanskim bratstvom“, koje se navodi u više navrata na listi, i veruje da je njegova organizacija iz osvete zbog stalne kritike zbog hapšenja aktivista za ljudska prava, stavljena na spornu listu.

http://www.youtube.com/watch?v=G2qlMnTZNLU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track