(VIDEO) POTRESNO SVEDOČENJE MAJKE UBIJENOG AMBASADORA ROLOVIĆA: Lele mene, Vlado, ubiše mi te!
Foto: Printscreen YT

Snimak iz 1971. godine

(VIDEO) POTRESNO SVEDOČENJE MAJKE UBIJENOG AMBASADORA ROLOVIĆA: Lele mene, Vlado, ubiše mi te!

Društvo -

Miro Barešić osuđen je 1971. godine na doživotnu robiju zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, a nedavno je dobio spomenik u rodnom mestu Dragama, kod Pakotšana.

Podizanje spomenika izazvalo je burne komentare, a na društvenim mrežama se podseća na svedočenje majke ubijenog Rolovića.

"Čula sam u isti momenat da je moj Vladimir teško ranjen, prevezen u bolnicu. Onda sam rekla: Lele mene, Vlado, ubiše mi te!", ispričala je očajna majka ubijenog ambasadora.

Dvojica ustaških terorista Miroslav Barešić i Anđelko Brajković upala su u ambasadu SFRJ 7. aprila 1971. godine. Naoružani pištoljima prvo su nasrnuli na domara Vukosava Dugovca. Onda se na vratima pojavio ambasador Rolović.

Počeli su da pucaju i teško ga ranili. Upali su u Rolovićev kabin

et i zatvorili se. Sekretarica ambasadora Mira Štempihar pokušala je da uđe kod njega, ali su je atentatori ranili pucajući kroz zatvorena vrata. Uskoro je obaveštena i švedska policija. Opkolili su zgradu ambasade.

Sat vremea su proveli u sobi sa teško ranjenim ambasadorom i tom prilikom ga fizički zlostavljali i mučili. Posle neuspelih pregovora istrčali su napolje, pravo u ruke policiji.

Teško ranjeni službenici ambasade i sam Rolović prebačeni su u bolnicu. Posle nekoliko dana ambasador Vladimir Rolović je izdahnuo od zadobijenih rana i povreda nanetih tokom fizičkog zlostavljanja.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Predsednik SFRJ Josip Broz Tito, odlikovao ga je Ordenom narodnog heroja, dva dana posle ranjavanj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track