VLADIKA ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Srpski narod u Bosni je usamljen
Foto: Fonet

Intervju, episkop bihaćko-petrovački

VLADIKA ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Srpski narod u Bosni je usamljen

Društvo -
Preostali su uglavnom stari, koji žive po raštrkanim selima. Oni se ne posećuju međusobno jer se slabo kreću. Zato sam naredio svojim sveštenicima da posete svaki dom

BEOGRAD - Na prostoru Eparhije zahumsko-hercegovačke preostali Srbi uglavnom su stari - bakice i dekice. Oni žive usamljeni po raštrkanim selima... U nekima od njih živi samo po jedan stanovnik. Oni se ne posećuju međusobno jer se slabo kreću. Zato sam naredio svojim sveštenicima da za Božić posete svaki dom, jer se niko ne sme osećati usamljeno u ovom vremenu.Ovo kaže episkop bihaćko-petrovački Atanasije Rakita, koji u razgovoru za Kurir priča i o Kosovu, zaoštravanju odnosa među velikim silama u 2015, terorističkim napadima i migrantskoj krizi. Kako ste proslavili Božić u vašoj eparhiji?- Malo Srba je ovde preostalo. U celoj bihaćkoj opštini, koja broji 65.000 stanovnika, ima oko 150 pravoslavaca. Međutim, svi oni su se mnogo obradovali Božiću. Deca su se za Badnje veče i Božić okupila ispred hramova i učestvovala su u svim običajima koji prate ovaj praznik. Pijukali su i pevali. Svako od njih dobio je poklon.U 2015. svet se suočio s brojnim problemima. Zašto je došlo do toga?- Problem s ljudima danas je egoizam, to jest tesnoća. Čovek je toliko tesan da u njemu često nema mesta ni za sebe. Treba raširiti sebe, dati mesta ljubavi i pravdi, a to sve nosi Bog sa sobom.Kako se boriti protiv islamskog ekstremizma? - Patrijarh Pavle je često ponavljao: „Kad prolaziš pored plota iza kojeg znaš da ima ljut pas, nemoj udarati taj plot.“ To znači da, ako bismo očiglednije nosili Hristov obraz, ne kažem da nas niko ne bi napao, ali bilo bi drugačije. Bili bismo uspešniji mirotvorci.Šta bi značio ulazak Kosova u Unesko?- Služio sam na Kosovu 11 godina i znam koliko su stradali i manastiri i monasi, a monahinje naročito. Video sam kako su po našim freskama pisali ekserima. Ulazak Kosova u Unesko ne samo što bi bio velika nepravda već bi to bio i veliki gubitak za čovečanstvo. To se neće desiti, jer tamo gde je Bog, tamo je pobeda.Šta mislite o kanonizaciji Stepinca?- Mislim da nije zreo za sveca. Predavao sam hrišćansku etiku i dosta sam se bavio kanonizacijom i Stepinac se ne uklapa u istočno pravoslavno shvatanje svetaca. Kod nas se kanonizuju ličnosti kao što je patrijarh Pavle.

Nema raskola u SPCIMA VAŽNIJIH STVARI OD PAPINE POSETEZbog razrešenja pojedinih vladika na ovogodišnjem Saboru SPC spekulisalo se da u SPC postoji raskol. Kako to komentarišete?- U SPC nema raskola. Oni koji pričaju o raskolu pričaju tako verovatno zbog nepoznavanja života u crkvi i površnog posmatranja.Da li je došlo vreme da papa poseti SPC?- Mislim da ima važnijih pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track