ZATRPANI ĐUBRETOM: U Srbiji više od 3.500 nelegalnih deponija
Foto: Dragan Kadić

Slaba kaznena politika

ZATRPANI ĐUBRETOM: U Srbiji više od 3.500 nelegalnih deponija

Društvo -

BEOGRAD - Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Aleksandar Vesić upozorio je danas da u Srbiji ima više od 3.500 nelegalnih deponija, a glavni uzroci tog problema su nepostojanje Zakona o komunalnim delatnostima i slaba kaznena politika.

Vesić je u Beogradu na skupu o reciklaži "Zeleni forum" istakao da je Srbija dobila izveštaj o otpadu od Evropske komisije koji je pokazao jako spor napredak u toj oblasti. Srbija bi, da bi ispunila uslove EU u oblasti zaštite životne sredine, trebalo da investira oko 10,5 milijardi evra.

Prema rečima Vesića, u sivoj ekonomiji radi više od 35.000 socijalno ugroženih građana koji se bave sakupljanjem otpada neregularno, a većina su Romi koji nisu osigurani i jako ih je teško uvesti u sistem, jer ako legalno rade gube socijalnu pomoć.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Vesić je ocenio da je reciklaža prilika za otvaranje novih radnih mesta, razvoj zelene ekonomije i "put ka poboljšanju načina života".

Direktor Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda Filip Abramović rekao je da bi sređivanje deponije Vinča koštalo više od 300 miliona evra i da je najracionalnije da se taj posao obavi kroz javno-privatno partnerstvo.

"Budući partner će morati da sanira i zatvori postojeću deponiju, napravi mesta za tretman otpada koji će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, sakupi i razvrsta kompletan građevinski otpad za reciklažu", rekao je Abramović.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Prema njegovim rečima, gradska uprava je započela pripremanje reciklažnih centara sa automatizovanim linijama za razvrstavanje otpada, gde će građani moći da donesu kabasti, električni i elektronski otpad, baterije, gume i lakove. On je dodao da se ovih dana očekuje otvaranje prvog reciklažnog centra kod sportskog centra "11. april" na Novom Beogradu, a da će početkom sledeće godine biti otvorena reciklažna dvorišta.

Abramović je naveo da se pripremaju dve transfer stanice za otpad od kojih će jedna biti na teritoriji opštine Zemun, a druga za potrebe Sopota i Mladenovca. Podzemni kontejneri, kako je najavio, biće zamenjeni kontejnerima za reciklažni otpad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track