ZAVRŠENA ISTRAGA: Za paljenje ambasada kriva četiri policijska čelnika

Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova

ZAVRŠENA ISTRAGA: Za paljenje ambasada kriva četiri policijska čelnika

Društvo -
Četvorica odgovornih su napravili greške jer nisu na pravi način reagovali i sprečili da ambasade SAD i Nemačke 21. februara 2008. godine budu zapaljene

BEOGRAD - Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova završila je istragu o propustima tokom obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija" i krivcima označila četvoricu bivših čelnika policije.

"To su generali Stevan Bjelić, Borivoje Tešić i Mladen Kuribak, ali i Slobodan Vukolić, tadašnji načelnik Policijske uprave Beograda".

Četvorica odgovornih su napravili greške jer nisu na pravi način reagovali i sprečili da ambasade SAD i Nemačke 21. februara 2008. godine budu zapaljene.

Kako se navodi, završen je jedan deo istrage.

"Sada je istražena uloga svih koji su rukovodili policijom iz štaba u beogradskoj centrali MUP-a. Osim njih, istragom su obuhvaćeni komandanti svih jedinica koje su bile na ulici. Odgovorni u komandnom lancu su tri generala i jedan oficir beogradske policije".

Mladen Kuribak    (foto Marina Lopičić)
Mladen Kuribak (foto Marina Lopičić)

Istragom je utvrđeno da policija 20 minuta nije reagovala na napade huligana i na to što ambasade gore.

"Ovo je samo prvi deo istrage. Predmet je prosleđen u tužilaštvo, ali se i dalje prikupljaju informacije. Posao radne grupe je da utvrdi odgovornost, da li je bilo propusta, ko je komandovao i zbog čega su ambasade toliko ostavljene bez reakcije policije. Radna grupa je obavila saslušanja, vrlo brzo se očekuju novi koraci", rekao je izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track