DOŽIVI PRVENSTVO ZA ODRŽIVI RAZVOJ Posetioci SC Ušće su juče u okviru Kurirove akcije imali priliku da učestvuju u buđenju ekološke svesti
Foto: Promo

Doživi prvenstvo

DOŽIVI PRVENSTVO ZA ODRŽIVI RAZVOJ Posetioci SC Ušće su juče u okviru Kurirove akcije imali priliku da učestvuju u buđenju ekološke svesti

Održiva budućnost -

Petog juna obeležen je Međunarodni dan životne sredine, koji se obeležava u celom svetu, a ove godine je obeležen pod sloganom “Pobedi zagađenje plastikom”. Cilj ovogodišnjeg obeležavanja je bila promocija načina na koje svako od nas može da doprinese smanjenju zagađenja plastikom.

foto: Promo

Više od 70% proizvedene plastike završi na otpadu, u okeanima i u prirodi, utičući negativno na biodiverzitet, zdravlje ljudi i klimatske promene. Oko 30% je i dalje u upotrebi, dok se samo oko 9% bačene plastike reciklira.

foto: Promo

Evropska unija u februaru je donela Direktivu o plastici koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine.

Prema procenama, prosečan stanovnik Srbije potroši dnevno do sedam plastičnih kesa, dok stanovnik EU potroši dve. Ministarstvo životne sredine najavilo je da će Srbija do kraja godine zabraniti upotrebu tankih plastičnih i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih kesa, čime će primeniti sve mere evropske direktive o plastici, a u aprilu je počelo i naplaćivanje kesa u pojedinim objektima trgovinskog lanca “Delez”.

foto: Promo

U cilju buđenja ekološke svesti kao i u cilju promocije upotrebe platnenih cegera umesto plastičnih kesa, juče je, u okviru Kurirovog projekta “Doživi prvenstvo” koji se održava u SC Ušće, organizovana kreativna radionica u saradnji sa Beo Art Haus, na kojoj su čitateljke imale priliku da nauče tehnike ručnog oslikavanja platnenih cegera - eko alternative plastičnim kesama. Zbog velikog interesovanja uskoro će biti organizovana još jedna radionica.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track