Najnovije vesti

Trivan: Nismo najgori u regionu
Foto: Promo

Ministar o zagađenju reka

Trivan: Nismo najgori u regionu

Održivi razvoj

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da stanje reka u Srbiji nije najgore u regionu, ali će se njegovo ministarstvo ponašati kao da jeste, pa će prioritet biti izgradnja kapaciteta za preradu otpadnih voda, za šta bi u narednom periodu trebalo da bude uloženo pet milijardi evra.

Trivan je u razgovoru s predstavnicima Mreže Evropske unije za sprovodjenje i primenu prava životne sredine (IMPEL) rekao da je inspekcija jedan od najvažnijih alata u oblasti zaštite životne sredine, ali da inspekcija u njegovom ministarstvu ima malo kapaciteta.
- Nemamo dovoljan broj inspektora u ministarstvu. Imamo mogućnost da zaposlimo 180 ljudi, ali njihovo zaposlenje zavisi od situacije u budžetu. Slobodna mesta u ministarstvu ćemo najpre popunjavati inspektorima – kaže Trivan.
Predsedavajući Odbora IMPEL-a Kris Dijkens kazao je novinarima da je današnji sastanak prvi od kako ta organizacija pravi plan sa Srbijom i da je saznao za probleme malih kapaciteta i broja zaposlenih u Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije.
- Da bi se ispunili i poštovali svi propisi Evropske unije, nakon prenosa svih zakona u nacionalno zakonodavstvo, moraće ponovo da se izvrši procena koliko je ljudi potrebno da bi se ti zakoni i direktive poštuju i koliki broj inspektora je potreban - kaže Dijkens.
On je objasnio da je najveći problem u Evropi u oblasti životne sredine u nepoštovanju zakona, a šteta zbog tog nepoštovanja godišnje iznosi do 50 milijardi evra.
IMPEL je mreža u okviru Evropske unije osnovana 1992. godine koja obuhvata 36 zemalja članica i 53 organizacije.
Misija te organizacije je da podrži primenu svih zakona u EU, a cilj podrška i usmeravanje na polju inspekcije i davanja dozvola. Srbija je njena članica od 2016. godine.

 

 

 

(Beta - Foto: Promo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...