Najnovije vesti

Zabranjen festival na Velikom ratnom ostrvu
Foto: Marina Lopičić

Zabranjen festival na Velikom ratnom ostrvu

Održivi razvoj

   Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da neće dozvoliti održavanje Belgrejt festivala na Velikom ratnom ostrvu 27. i 28. jula jer je to ostrvo zaštićeno područje i na taj način se mogu ugroziti njegove prirodne vrednosti.

   Ministarstvo navodi da će preduzeti mere u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima da se spreči eventualno narušavanje prirodnih vrednosti Velikog ratnog ostrva i pozvalo sve organizatore kulturno-umetničkih dešavanja da u izboru prostora za različite muzičko-scenske događaje biraju mesta na kojima neće narušavati ničije zdravlje, bezbednost i opstanak.

   Ovo zaštićeno područje, koje povremeno ili stalno nastanjuje 185 vrsta ptica, među kojima su mnoge zaštićene i strogo zaštićene vrste, ali i druge vrste biljnog i životinjskog sveta karakteristične za vlažna područja koja u svetu sve brže nestaju, jedno je od bisera prirode Beograda i Srbije.

   Proglašenjem njegove zaštite 2005. godine preduzimaju se mere da se ovakvo zaštićeno područje očuva i unapređuje za ove, ali i buduće generacije. Zaštita Velikog ratnog ostrva podrazumeva upravljanje zaštićenim područjem koje zabranjuje bilo kakve aktivnosti koje će degradirati i umanjivati njegove prirodne vrednosti.

   Među takvim aktivnostima, kako navode, nalaze se i muzičko-scenske manifestacije koje zbog emitovanja buke ozbiljno ugrožavaju ornitofaunu ostrva.

   Rešenjem o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo zabranjuje se unošenje uređaja koji emituju zvuk, odnosno buku, zbog čega bilo kakve muzičko-scenske manifestacije nisu dozvoljene na ovakvom prostoru.

 

(N1)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...