UNAPREĐENJE RAVNOPRAVNOSTI: Predstavljeni globalni UN Standardi ponašanja za preduzeća protiv diskriminacije LGBTI osoba
Foto: Tim UN u Srbiji

UNAPREĐENJE RAVNOPRAVNOSTI: Predstavljeni globalni UN Standardi ponašanja za preduzeća protiv diskriminacije LGBTI osoba

Održiva budućnost -

Zvaničnici UN, predstavnici privrede, Vlade i civilnog sektora predstavili su juče globalne standarde za unapređenje ravnopravnosti LGBTI osoba na radnom mestu i šire

Standardi ponašanja definišu mere koje preduzeća treba da preduzmu da bi zaštitila prava LGBTI osoba: da ukinu diskriminaciju na radnom mestu, da svojim poslovanjem ne doprinose diskriminaciji potrošača, dobavljača i građana i građanki uopšte, kao i da, zajedno sa poslovnim partnerima, rade na ukidanju diskriminatornih postupaka u celokupnom lancu snabdevanja. Pored toga, standardi pozivaju preduzeća da se zauzmu za prava LGBTI osoba u zemljama u kojima posluju, između ostalog i kroz zagovaranje i pružanje podrške lokalnim organizacijama.

Standarde, koji su zasnovani na primerima dobre prakse iz celog sveta, su predstavili Tim UN u Srbiji i ERA - Savez za jednaka prava LGBTI osoba na zapadnom Balkanu i u Turskoj, u saradnji sa Globalnim dogovorom UN u Srbiji i poverenikom za zaštitu ravnopravnosti. Srbija je prva zemlja jugoistočne Evrope u kojoj su predstavljeni javnosti, nakon predstavljanja u drugim delovima sveta, a srpski je sedmi jezik na kom su dostupni.

U Srbiji su se do sada, na primenu standarda obavezale tri kompanije, inače članice mreže Globalnog dogovora UN u Srbiji.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Robin Herši pozdravila je usvajanje Standarda i dodala: „Usvajanjem Standarda ponašanja za preduzeća protiv diskriminacije LGBTI osoba, Ujedinjene nacije su uvažile značaj saradnje države, civilnog društva, privrede i međunarodnih organizacija.”

foto: Tim UN u Srbiji

Obraćajući se učesnicima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je istakla: „Važno je da nastupimo zajedno sa idejom da su poslovanje i ljudska prava na istoj strani i da je privreda neodvojiva od ljudi.“

Jučerašnji je skup je jedan u nizu skupova i aktivnosti povodom 73. godišnjice Ujedinjenih nacija i 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koje se obeležavaju ove godine.

Glavna tema 73. godišnjice UN su Agenda do 2030. godine i Ciljevi održivog razvoja, koje je u septembru 2015. godine u sedištu UN u Njujorku usvojilo više od 150 država članica, među kojima je i Srbija.

Napredak u dostizanju Ciljeva održivog razvoja sadržanih u Agendi do 2030. godine jeste tesno povezan sa evropskim integracijama i ostvarivanjem nacionalnih prioriteta u pogledu razvoja i ljudskih prava. Shodno tome, ovaj skup, organizovan u sklopu Okvira razvojnog partnerstva za period 2016–2020. godine između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, doprinosi aktivnostima Republike Srbije ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (5, 10, 16), kao i procesu pristupanja EU (poglavlja 23 i 24) i ostvarivanju standarda ljudskih prava u zemlji.

(Tekst / Foto: Tim UN u Srbiji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track