HEMOFARM NA DEBATI UJEDINJENIH NACIJA: Jačanje položaja žena kao osnov održivog razvoja
Foto: S.S.

Održivi razvoj

HEMOFARM NA DEBATI UJEDINJENIH NACIJA: Jačanje položaja žena kao osnov održivog razvoja

Održiva budućnost -

Priznanje... Priliku da govori pred najvišim zvaničnicima međunarodnih organizacija u ime „Hemofarma“ imala je direktorka korporativnih poslova i komunikacija Sanda Savić.

Priznanje Priliku da govori pred najvišim zvaničnicima međunarodnih organizacija u ime „Hemofarma“ imala je direktorka korporativnih poslova i komunikacija Sanda Savić

„Hemofarm“ je jedina kompanije iz Srbije i ovog dela Evrope koja je imala priliku da u društvu najvećih svetskih kompanija, poput „Gugla“, učestvuje na ovogodišnjoj debati Ujedinjenih nacija posvećenoj održivom razvoju.

Nedavni ulazak „Hemofarma“ u finale globalnog takmičenja u oblasti održivog razvoja „Ideje za akciju“ nominovao je ovu kompaniju za učesnika u stručnoj diskusiji koja je organizovana u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, čime je

„Hemofarm“ na svetskom nivou dobio potvrdu za dobru poslovnu praksu koju primenjuje u svom radu.

Priliku da govori pred najvišim zvaničnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima vlada i kompanija iz raznih delova sveta u ime „Hemofarma“ imala je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u ovoj kompaniji.

Na skupu na kojem su učestvovali potpredsednik Svetske banke Mahmud Mohijeldin, ugledni profesor sa Vorton poslovne škole Univerziteta u Pensilvaniji Đorđija Petkoski, kao i izvršna direktorka UN Women, pomoćnik generalnog sekretara UN, direktori međunarodnih organizacija i ministri, predstavljeni su principi održivog razvoja koji su temelj poslovanja „Hemofarma“.

Motivacija

- Značaj ove teme za „Hemofarm“ najbolje ilustruje činjenica da smo naš novi izveštaj o održivom razvoju koncipirali upravo prema 17 ciljeva UN. Mi želimo da motivišemo i druge kompanije u Srbiji i regionu da počnu više da brinu o resursima, očuvanju prirode, uvažavanju prava zaposlenih, o davanju veće podrške pojedincu i lokalnoj zajednici, odnosno o svemu onome što čini održivi razvoj. U isto vreme, cilj nam je i da inspirišemo svakog pojedinca da svoj život i ponašanje usaglasi sa vrednostima održivog razvoja. To je jedini način da za generacije koje dolaze sačuvamo ovu našu jedinu planetu - rekla je na skupu direktorka korporativnih poslova u „Hemofarmu“ Sanda Savić.

Dobra praksa

U pomenutoj UN debati, čija je glavna tema bila uloga žena u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, kompanija iz Srbije poslužila je i kao primer dobre prakse u pogledu položaja žena u biznisu.

- U „Hemofarmu“ više od polovine zaposlenih čine žene, a one čine i 60 odsto rukovodstva kompanije. Iako bi to trebalo da se podrazumeva svuda u svetu, sa ponosom ističem da su kod nas za iste poslove žene i muškarci jednako plaćeni, uz iste šanse za profesionalni razvoj, a njihovi uspesi se vrednuju isključivo prema ekspertizi, profesionalizmu i ličnoj motivaciji - dodala je ona.

Čak i u razvijenim zemljama, žene još uvek imaju nejednak tretman u odnosu na muškarce.

- To što ta nejednakost nije svuda jasno vidljiva, već je sofisticirana, ne znači da je nema. Zato je zadatak svih nas da osnažujemo položaj žena. Time društvu vraćamo jednu od osnovnih vrednosti čovečanstva - brigu o ljudima! - istakla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track