KONFERENCIJA CIRKULARNA SRBIJA:  Da ono što nemamo, napravimo od onog što imamo i da sačuvamo svet u kome živimo
Foto: Shutterstock

KONFERENCIJA CIRKULARNA SRBIJA: Da ono što nemamo, napravimo od onog što imamo i da sačuvamo svet u kome živimo

Održiva budućnost -

Konferencija „Cirkularna Srbija“ održaće se u četvrtak, 13. decembra 2018. godine u konferencijskoj sali Privedne komore Srbije, Kneza Miloša 12, sa početkom u 10 časova.

Svedoci smo da privrede danas uglavnom troše više nego što proizvedu. Negativnu razliku u tom bilansu prebacuju na nepovratnu eksploataciju prirodnih resursa – ruda, energije, vode i vremena, uz sve negativne posledice na životnu sredinu i klimu.

Cirkularna ekonomija je paradigma četvrte industrijske revolucije, novi privredni model koji kanališe privrednu aktivnost tako da, uz korišćenje najsavremenijih tehnologija i primenu duboke digitalizacije kao vezivnog tkiva svih elemenata proizvodnog procesa, bude u funkciji ostvarenja maksimalne efikasnosti proizvodnje i minimalnog uticaja na životnu sredinu.

Konferencija „Cirkularna Srbija“ pokušaće da da odgovor na pitanje da li je ovakav princip moguć u Srbiji, koje su njegove prednosti i kako se pokazao u praksi evropskih zemalja. Šta su prepreke i gde su mogućnosti srpske ekonomije da napravi takozvani tehnološki žablji skok iz stepena razvoja privrede u kome se sada nalazi u društvo razvijenih i visokoefikasnih članica EU kakve su Nemačka, Holandija i Belgija, koje su posetili učesnici studijskog putovanja. Da li su u pitanju samo ekonomski mehanizmi ili je potrebno učiniti iskorak u pravcu obrazovanja i aktivizma, kako običnih građana tako i donosilaca odluka, šta nedostaje, a čega imamo i previše?

Biće govora o upravljanju resursima i procesima, zakonodavstvu, privredi i sveobuhvatnoj digitalizaciji, te njenoj primeni u praksi u novim industrijskim i poslovnim modelima. Prvi put će biti predstavljena inovativna i savremena Block-Chain tehnologija u funkciji praćenja tokova otpada, rešavanja pitanja efikasnosti i povećanja konkurentnosti cirkularne industrije i usluga – GREENCHAIN.

foto: Shutterstock

Tokom konferencije analiziraće se različita pitanja i problemi s kojima se suočava privreda u Srbiji, kao što su:

– Kako se savremeni poslovni modeli cirkularne ekonomije uklapaju u politiku banaka i šta se čini da se identifikuju te nove mogućnosti održive zarade?

– Šta banke u Srbiji čine za promociju i podršku cirkularne ekonomije?

– Da li su programi kreditiranja socijalnih programa i poslovnih inicijativa jedan od načina da se podrže efikasni poslovni modeli?

– Šta je to etika u finansiranju potrošnje? Kakva je saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama i kreditorima?

– Isplati li se investirati u društvenu odgovornost i promociju održive potrošnje?

– Šta je cirkularna ekonomija u praksi, kako sve te definicije izgledaju kada se primene u postojećim privrednim modelima?

– Koji su efekti primene tih novih poslovnih modela (upotreba vode, biogasa...)? Koji su podsticaji, a koje prepreke za efikasnu transformaciju postojećih ekonomskih principa u cirkularni koncept?

– Koja je preporuka i poruka za sve one koji žele ili moraju time da se bave?

– Zašto je reciklaža, pa i čitav koncept cirkularne ekonomije, važan za privredu?

– Kako uključitri građane u taj zajednički posao i zašto bismo to činili (obuka, akcije, rezultati)?

Organizator konferencije je „Western Balkans Consulting Global“.

(Kurir.rs/ Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track