Hemofarm na svetskoj mapi održivog razvoja
Foto: Promo

Hemofarm

Hemofarm na svetskoj mapi održivog razvoja

Održiva budućnost -

Predstavljajući šesti izveštaj o održivom razvoju, usklađen sa ciljevima UN, „Da se bolje razumemo i gledamo svet istim očima“, predstavnici Hemofarma ukazali su da je poslovni uspeh i te kako moguć i uz racionalno trošenje prirodnih resursa i ispravan odnos prema zajednici i zaposlenima, što je ključ odgovornog poslovanja u sadašnjosti i u budućnosti.

- Strateški pristup održivom razvoju Hemofarma prepoznat je i na svetskom nivou, pa je kompanija prošle godine primljena u članstvo Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, a ove godine ušli smo u finale svetskog takmičenja „Ideje za akciju“ i učestvovali na debati UN o održivom razvoju. Na ovaj način Hemofarm je i sebe i našu zemlju pozicionirao na svetskoj mapi održivog razvoja. Sve ovo je potvrda da Hemofarm o održivosti razmišlja dugoročno, strateški i globalno - ističe Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u ovoj kompaniji.

Najvažnija dostignuća Hemofarma u oblasti održivog razvoja:

- Hemofarm iz godine u godinu povećava proizvodnju, a pride uspeva da smanji potrošnju energenata. Kompanija je, primera radi, prošle godine proizvela čak 5,5 milijardi tableta, a uprkos rekordnom obimu proizvodnje, Hemofarm je uštedeo električnu energiju i prirodni gas. Ovakav rezultat ne iznenađuje budući da njegovi pogoni spadaju među 20 odsto energetski najefikasnijih u svetu u svojoj kategoriji.

- Upotrebom recikliranog kartona za proizvodnju kutijica za više od 80 odsto proizvoda kompanija je samo prošle godine sačuvala skoro 16.000 stabala, potrošnju vode smanjila za količinu koju bi potrošila tokom 34 radna dana, dok je potrošnju električne energije smanjila za ukupno 40 radnih dana.

- Hemofarm posebnu pažnju posvećuje lokalnim dobavljačima iz Srbije, pružajući im jednake šanse. Kompanija konstantno nastoji da poveća udeo lokalnih dobavljača i na taj način osnažuje domaću privredu. Samo prošle godine udeo lokalnih dobavljača u segmentu investicija u Hemofarmu porastao je sa 64 na gotovo 88 odsto. Kada se tome doda činjenica da je Hemofarm deo nemačke „Štada grupe“ i da veći deo proizvodnje izvozi u EU, samim tim ponuda lokalnih dobavljača postaje konkurentnija i na globalnom tržištu, što je veliki podsticaj za njihov dalji razvoj.

- Kad je reč o održivim gradovima i zajednicama, Hemofarm u tom domenu pre svega deluje preko svoje fondacije, koja je u prethodnih 25 godina realizovala više od 2.000 aktivnosti u vrednosti od oko 12 miliona evra.

- Obrazovanje i razvoj zaposlenih su prioritet za Hemofarm: samo u 2017. zaposleni su pohađali više od 3.000 internih i eksternih obuka i edukacija. Osim toga, kompanija je podržala i koncept dualnog obrazovanja kroz omogućavanje stručne prakse za studente, dok je Hemofarm fondacija pomogla najbolji studentima kroz program stipendija i mentorsku podršku.

Ciljevi

UČEŠĆE ŽENA KAO USLOV ODRŽIVOG RAZVOJA

Kako bez adekvatnog učešća žena u biznisu postizanje ciljeva održivog razvoja nije moguće, Hemofarm je primer dobre poslovne prakse u kojoj su žene za iste poslove jednako plaćene kao njihove muške kolege, a udeo žena u menadžmentu kompanije je čak 60 odsto.

Kurir / E.K.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja