Prvi kilovati  „zelene“ struje za ProCredit banku
Foto: Promo

ProCredit banka

Prvi kilovati „zelene“ struje za ProCredit banku

Održiva budućnost -

ProCredit banka je postala prvi veliki kupac „zelene“ električne energije u Srbiji, i to zahvaljujući ugovoru sa EPS, kojim je ProCredit banci data garancija da će ubuduće sva struja koju banka bude koristila dolaziti isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Na ovaj način, objašnjava član Izvršnog odbora ProCredit banke Ivan Smiljković, banka je samo nastavila sa svojim odgovornim i ekološki opravdanim poslovanjem, a sve u želji da svojim primerom podstakne i druge kompanije u Srbiji da menjaju svoj stav prema potrošnji električne energije, ali i prema korišćenju drugih prirodnih resursa.

- ProCredit banka već godinama predstavlja jednu od vodećih kompanija u Srbiji kada je reč o ulaganjima u zaštitu životne sredine. Svojim klijentima smo dosad isplatili više od 200 miliona evra kredita za projekte koji doprinose uštedi energije, efikasnijoj proizvodnji, ali i izgradnji postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije. Namera nam je da sa takvim poslovanjem nastavimo i u 2019. godini i da svojim povoljnim i podsticajnim kreditnim linijama doprinesemo snažnom razvoju male i srednje privrede u Srbiji - objasnio je Smiljković.

Zahvaljujući brojnim inovacijama, ProCredit banka je u proteklih nekoliko godina smanjila svoju potrošnju električne energije za oko 25 odsto, dok je potrošnja toplotne energije umanjena za gotovo 30 odsto. Uz sve to, polovinu voznog parka ProCredit banke danas čine električna i hibridna vozila, odnosno automobili čiji je uticaj na životnu sredinu minimalan.

- Naša banka se intenzivno bavi zaštitom životne sredine, a važan deo toga je i naša promocija ulaganja u solarne i biogasne elektrane. Trenutno pripremamo izgradnju mini solarne elektrane, kapaciteta 42kW, na krovu naše banke na Novom Beogradu, ali i nove investicije koje će dodatno umanjiti našu potrošnju. Time ćemo svoj uticaj na emisiju štetnog CO2 smanjiti za više od 80 odsto u odnosu na 2016. godinu. To je i razlog zbog kog smo se odlučili za poseban ugovor sa EPS, a sve u želji da ubuduće u svom radu koristimo isključivo električnu energiju sa garancijom porekla iz obnovljivih izvora energije - naglasio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track