Deltin projekat za obnovu i jačanje srpskog sela
Foto: Promo

Delta Holding

Deltin projekat za obnovu i jačanje srpskog sela

Održiva budućnost -

U 2019. godinu Delta Holding ulazi s potpuno inovativnim projektom „Naše selo“, kojim želi da modernizuje poljoprivredu i unapredi život u dva sela u okolini Zaječara.

Ovaj projekat dolazi posle mnogo puta ponovljenih tvrdnji iz vrha Delte da poljoprivreda jeste velika šansa Srbije, ali samo ako je moderna, visokoprofitabilna i zasnovana na najnovijim znanjima u toj oblasti. U toj kompaniji su odlučili da ono za šta se zalažu na rečima, sada pokažu i u praksi. Posle višemesečnih istraživanja, izbor je pao na sela Dubočane i Mala Jasikova, smeštena na tridesetak kilometara od Zaječara.

Plan Delta Holdinga je da projektom „Naše selo“ pre svega unapredi poljoprivrednu proizvodnju u ovim mestima. Stručnjaci Delta Agrara će podeliti svoje znanje sa proizvođačima voća, uzgajivačima ovaca i muznih krava i biće im neprekidna stručna podrška. Erste banka, koja je podržala projekat, obezbediće povoljno mikrokreditiranje prilagođeno njihovim potrebama. Delta Agrar garantuje otkup sve robe koju ponude proizvođači koji se uključe u projekat, a njih je do sada oko 50.

Iz donacija Delta Fondacije biće finansirano oživljavanje kulturnog i društvenog života u ovim selima. U planu je obnova domova kulture, adaptacija škola, organizovanje bioskopskih i pozorišnih predstava, kreativnih igraonica za decu. Lokalna samouprava s gradonačelnikom Boškom Ničićem na čelu obećala je i rešavanje infrastukturnih pitanja jer nam je želja da u vrlo kratkom roku Dubočane i Mala Jasikova poprime izgled i deo životnog stila koja imaju sela u Švajcarskoj, Francuskoj, Sloveniji...

foto: Promo

Na duži rok, organizatori projekta „Naše selo“ žele da pre svega pokažu kako treba da izgleda poljoprivreda u Srbiji, ali i da novim uslovima života pokrenu migracije u suprotnom smeru i u dva zaječarska sela vrate deo građana odseljenih u potrazi za boljim poslom i kvalitetnijim životom.

- Projekat nije vremenski ograničen. I mi još ispitujemo njegove domete, jer sličnu akciju niko dosad nije organizovao - kaže Mile Sredanović, potpredsednik Delte i lider projekta „Naše selo“. - Prethodni pokušaji sličnih projekata bili su neuspešni. Uvereni smo da ćemo uspeti jer smo angažovali naše najbolje stručnjake iz Agrara i želimo da ova dva sela budu primer za druge, a da onda i Delta i druge kompanije i institucije primene ovaj recept i u drugim selima u Srbiji.

Kurir / E.K.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track