PROMENIĆEMO 50 ODSTO PROPISA: Narod mora da zna šta jede
Foto: Nemanja Nikolić

KONFERENCIJA AMG BEZBEDNOST HRANE - BUDUĆNOST ZDRAVE SRBIJE

PROMENIĆEMO 50 ODSTO PROPISA: Narod mora da zna šta jede

Održiva budućnost -

Konferencija je imala za cilj da se u otvorenoj diskusiji u tri panela predstave sve novine koje donosi Zakon o bezbednosti hrane, a značaj pokretanja ove teme istakli su Ana Brnabić, Branislav Nedimović i šef delegacije EU Sem Fabrici

Kompanija „Adrija medija grupa“ organizovala je pre dva dana veliku konferenciju pod nazivom „Bezbednost hrane - Budućnost zdrave Srbije“, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i UNDP. Značaj pokretanja ove teme istakli su premijerka Srbije Ana Brnabić, resorni ministar Branislav Nedimović i šef delegacije EU Sem Fabrici, koji su otvorili konferenciju.

Konferencija je imala za cilj da se u otvorenoj diskusiju u tri panela predstave sve novine koje donosi Zakon o bezbednosti hrane. Učesnici prvog panela, pod nazivom „Put ka EU - Novi zakon o bezbednosti hrane i prva Nacionalna referentna laboratorija“, složili su se da je neophodna bolja informisanost građana o kvalitetu hrane. Razgovarali su o izmenama zakona, koje su usvojene prošlog meseca, ali i o tome šta predstavlja pojam „zdrava hrana“.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je bilo neophodno izmeniti zakon, ali i da je u pripremi sledeći, jer je to put kojim moramo da idemo. On je objasnio da ima oko 50 odsto propisa vezanih za poljoprivredu koji se moraju promeniti.

foto: Nemanja Nikolić

- Suština je da postoje jasna pravila igre za sve učesnike na tržištu, kada se i ko kontroliše, kako bi se izbegli problemi koji su postojali, da postoji akcioni plan kontrole i da ne iziskuje dodatne troškove za učesnike. Sa Direkcijom za nacionalne referentne laboratorije pravimo instrumente kojima možemo da upravljamo, ne samo represivno nego i preventivno, da možemo da usmeravamo čitav sektor - navodi Nedimović.

Dodao je da bezbednost hrane nije samo u kontekstu onoga što mi trošimo, te da je jednako važno što ćemo to što proizvedemo plasirati bilo gde.

- Zato govorimo i o ispunjavanju standarda, ne samo sa EU, jer danas mi trgujemo i sa drugim prostorima. Neki imaju mnogo zahtevnije standarde, a mi sve to moramo da ispunimo ako želimo da nam poljoprivreda i prehrambena industrija imaju perspektivu. Nama sledi najveća bitka u delu bezbednosti i kvaliteta hrane. Bezbednost ćemo i savladati, ali kvalitet moramo da razvijamo sa celim društvom. Zato je važno učešće svih u ovom poslu: i privrede, i potrošača, i nauke, i institucija - zaključio je Nedimović.

foto: Nemanja Nikolić

Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Nenad Dolovac istakao je da se veoma značajna izmena zakona odnosi na sistem i nove alate službene kontrole koja je zasnovana na analizi rizika. Ukazao je da smo u prethodnom periodu imali linearni sistem laboratorija, a da su direkcija i nadležnosti direkcije u okviru zakona bili praktično mrtvo slovo na papiru.

foto: Nemanja Nikolić

- Ta stvar je sada u znatnoj meri unapređena, uveden je sistem referentnih i službenih laboratorija. Što se samih referentnih laboratorija tiče, najznačajniji parametri bezbednosti će biti pokriveni u okviru Direkcije za nacionalne i referentne laboratorije, jer je u stvari naš cilj da direkcija preuzme osnovnu i krucijalnu ulogu u sistemu bezbednosti hrane i same kontrole. Cilj je povećanje kvaliteta samog ispitivanja, čim se poveća kvalitet, odmah se poveća i bezbednost hrane koju jedemo - naglasio je on.

Prof. dr Ivan Stanković, predsednik Saveta za bezbednost hrane, istakao je da je napravljen zakonski osnov da se pređe na novi sistem bezbednosti hrane, tzv. sveobuhvatni sistem bezbednosti hrane „od njive do trpeze“, koji je baziran na analizi rizika.

Kvalitet Goran Papović, predsednik nops OD NJIVE DO TRPEZE

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović naveo je da je neophodno da se napravi razlika između kvaliteta i bezbednosti hrane.

- U ovom zakonu podržavam što se vratila nadležnost sanitarne inspekcije. Sada će sanitarne inspekcije proizvode koji nisu u skladu s propisima moći da povuku s tržišta. Ono što nas posebno interesuje jeste kod sledljivosti - od njive do trpeze. Da znamo gde je proizvedeno, gde je čuvano, kako je transportovano - kaže Papović. On je dodao da ljudi često nisu sigurno kada kupuje neke proizvode na pijaci:

goran papović
goran papovićfoto: Nemanja Nikolić

- I taj deo treba urediti, imali smo situacije kada smo išli u kontrole da su ljudi bežali od nas, nisu nam dozvoljavali da uradimo analizu proizvoda. Imali smo i situacije kada radimo neke analize i kada se pokaže da je neko loš, onda nam ti proizvođači ne osporavaju analize, nego nas pitaju ko nas plaća.

DIREKTOR PREDSTAVNIŠTVA „ATLANTIK GRUPE“ ZA SRBIJU VLADIMIR ČUPIĆ

Usaglašenost standarda sa najvećim tržištima

Činjenica je da kada postoje potencijali, unificiranje uslova može biti korisno za proizvođače i potrošače, istakao je Čupić na konferenciji „Adrija medija grupe”

Direktor predstavništva „Atlantik grupe“ za Srbiju Vladimir Čupić istakao je da njihova kompanija respektuje sve s obzirom na to da posluju u različitim regulatornim okruženjima.

foto: Nemanja Nikolić

- Ta regulatorna neusklađenost može da predstavlja problem kada želite da jedan proizvod plasirate na više tržišta. Unificiranje elemenata pod kojim nastupate na tržištu je u korist svih. Trgovina je dvosmerna ulica. Srbija je zemlja koja ima suficit u proizvodnji i preradi hrane. Činjenica je da kada postoje potencijali, unificiranje uslova može biti korisno za proizvođače i potrošače. Naši proizvodi su vrhunskog kvaliteta. Prodajemo ih gotovo u svim delovima sveta - rekao je Čupić.

On je naglasio da njihova kompanija pravi proizvod istog kvaliteta za različita tržišta.

- Znam da su naši proizvodi vrhunskog kvaliteta. Čini mi se da s tog aspekta nema dilema ima li potrebe donositi novi zakon, osavremeniti ga. Na kraju krajeva, građani plaćaju porez da bi određene procese na teritoriji činili funkcionalnim i bezbednim - ističe Čupić.

Naglasio je da je bitno uzeti u obzir unapređenje pozicije proizvođača, unapređenje pozicije trgovaca i razvoj kvalitetnih proizvoda, te da to ne može da funkcioniše u situaciji neusaglašenosti standarda sa najvećim tržištima.

- Mi pravimo kafu od sto odsto kafe, ne stavljamo nikakve dodatke, ali ono što je suština jeste da imate situacije na tržištu da se dodaju različiti supstituti koji nisu deklarisani na adekvatan način. Mi imamo stroge korporativne standarde, usklađene s evropskom regulativom, koje poštujemo. Što se tiče zakona i aspekta kontrole i analize rizika, tu tretman odgovornih proizvođača treba da bude adekvatno regulisan, analiza rizika mora da postoji i na granicama, kontrola i analiza rizika moraju biti usklađene - ističe direktor predstavništva „Atlantik grupe“.

Čupić je zaključio da nekoliko stvari mora da bude jasno svakom učesniku procesa, a to je da se obezbedi viši nivo bezbednosti ukupnog sistema proizvodnje i kvaliteta hrane i napominje da će to zahtevati ogromne napore.

„Dijamant“- Tradicija duga 80 godina KLJUČ USPEHA JE U KVALITETU SIROVINA

foto: Nemanja Nikolić

Kompanija „Dijamant“, kao lider u proizvodnji jestivih ulja, margarina, majoneza i preliva, posebnu pažnju posvećuje kvalitetu i zdravstvenoj bezbednosti svojih proizvoda.

Tradicija duga 80 godina, kao i liderska pozicija na tržištu potvrđuju posvećenost i istrajnost kompanije da potrošačima ponudi ne samo zdravstveno bezbedne već i kvalitetne proizvode. Razvoj asortimana i inovativna rešenja deo su razvojne strategije koja doprinosi boljem pozicioniranju na tržištu. Ipak, ključ je u kvalitetu sirovina koje koristimo, što potrošači prepoznaju i dokazuju nam to svojom lojalnošću i poverenjem, izjavio je Predrag Nenin, spec. mikrobiolog i menadžer upravljanja kvalitetom i zaštite životne sredine kompanije „Dijamant“, na konferenciji „Bezbednost hrane - budućnost zdrave Srbije“.

Predrag Nenin je istakao koliko je pored same primene zakona, koja je izuzetno bitna, važna i edukacija potrošača i kupaca i njihovo razumevanje šta znači kvalitet, kako da bolje razumeju deklaracije jer će im to omogućiti da ostvaruju svoja prava koja su im propisana zakonom.

- Novi zakon je u potpunosti ozvaničio kriterijume u Srbiji kakvi važe u Evropskoj uniji. Bez obzira na to što je zakonodavstvo u Republici Srbiji iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane bilo na svetskom nivou, zakonom se preciznije utvrđuju ne samo kriterijumi zdravstvene bezbednosti i kvaliteta nego i način dokazivanja ispunjenosti tih kriterijuma. Uređena tržišna arena ide u prilog onima koji vode računa o kvalitetu jer na taj način vodimo računa i o budućnosti i zdravlju naše zemlje - kaže Nenin.

Učesnik konferencije, kao predstavnik jedne od naših najznačajnih kompanija prehrambene industrije, podelio je svoja iskustva i savete u vezi sa primenom novog zakona imajući u vidu da je kompanija „Dijamant“ dugogodišnji izvoznik proizvoda u zemlje EU i da je upoznata sa standardima i zahtevima koji će se odsad primenjivati i kod nas.

Posebnu pažnju tokom panela izazvalo je izlaganje koje se odnosilo na regulative zdravstvene bezbednost i hrane za životinje.

- Izuzetno smo zainteresovani za ovo, jer kompanija „Dijamant“ od 100 odsto svoje proizvodnje skoro 60% namenjuje hrani za životinje - izjavio je Nenin i dodao:

- Svesni smo koliko je važan kvalitet hrane koju jedu životinje, jer se na taj način kontroliše i krajnji kvalitet proizvoda koji dolazi do naših trpeza, zbog čega primenjujemo najviše standarde.

Zahvaljujući izuzetnoj posvećenosti i znanju, ministar Branislav Nedimović pozvao je Predraga Nenina da se priključi radnoj grupi koja radi na izradi novog pravilnika kojim će se regulisati kvalitet hrane za životinje.

(Kurir.rs/Mina Branković /Foto: Nemanja Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track