RAST ODRŽIVIH IZVORA ENERGIJE JE INVESTICIJA U BUDUĆNOST: Zelena ekonomija je stub održivog razvoja!
Foto: Vlada Sporčić

AMG "SUMMIT ENERGETSKA BEZBEDNOST U REGIONU"

RAST ODRŽIVIH IZVORA ENERGIJE JE INVESTICIJA U BUDUĆNOST: Zelena ekonomija je stub održivog razvoja!

Održiva budućnost -

Treba da koristimo više obnovljivih izvora energije i da povećamo energetsku efikasnost u kontekstu održivog razvoja u svim segmentima, a u tome je veoma važan spoj države, privrede i civilnog društva.

Ovo su bili samo neki od zaključaka iznetih na panelu "Growing green: Rast održivih izvora energije je direktna ekonomska korist i investicija u budućnost", koji je održan na najvećem regionalnom samitu "Energetska bezbednost u regionu", koji je organizovala kompanija "Adrija medija grupa", pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva.

Na ovom panelu učestvovali su Milica Vukadinović iz GIZ, Bojan Bogdanović iz EBRD, Slobodanka Cucić iz "Apatinske pivare" i Dušan Stojaković iz kompanije "Hemofarm", ali i državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva Miloš Banjac, koji je podsetio sve prisutne da je Skupština Srbije 2013. godine usvojila Zakon o efikasnom korišćenju energije.

- Uveli smo sistem energetskog menadžmenta koji svim velikim potrošačima nameće obavezu, bilo da su iz javnog ili privatnog sektora, da počnu da štede energiju - rekao je Banjac.

Milica Vukadinović iz GIZ objasnila je da je u toku sprovođenje druge faze projekta čiji je cilj razvoj tržišta održive bioenergije u Srbiji. - U prvoj fazi projekta naših programa, između 2014. i 2017. implementirali smo inovativne projekte i pokazali da su oni mogući. Na primer, projekat javno-privatnog partnerstva, gde je privatni partner investirao u novu opremu u Pirotu i prema ugovoru, u narednih 15 godina isporučuje toplotnu energiju. Biomasa ima ogroman neiskorišćeni potencijal, stoga je potrebno izgraditi ne samo kapacitete već i da prenesemo iskustva iz Nemačke. Veoma mi je drago da sada i u Srbiji možemo da prikažemo primere dobre prakse - rekla je Vukadinovićeva, dok je Bojan Bogdanović iz EBRD kazao da je za rezultate neophodan strateški pristup:

- Zelena ekonomija je onda pravi pristup i fokus treba da se stavi na zelenu energetiku, obnovljive izvore i energetsku efikasnost. Postavili smo cilj da 2020. godine treba da 40 odsto projekata koje se sprovode u banci budu zeleni i polako, ali sigurno idemo ka tome. Vlada Austrije i EBRD zajedno su obnovili fond za obnovljive izvore u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja, tj. daljinskim sistemima energetike, i buđenje obnovljive energije moglo bi da pomogne u svim oblastima energije i grejanja - rekao je Bogdanović. On je dodao da obnovljivi izvor energije može da ima istu ili čak i nižu cenu od sistema koji koriste fosilno gorivo.

Samit je okupio najveće državne zvaničnike u regionu, ministre iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Republike Srpske, ali i mnogobrojne eksperte, predstavnike institucija, organizacija i kompanija, a otvorio ga je srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

Apatinska Pivara:

Zaposleni su ambasadori energetske efikanosti

Menadžerka korporativnih poslova Apatinske pivare Slobodanka Cucić se zahvalila organizatorima što ovako važnu temu stavlja na pijedestal.

- Apatinska pivara je već deceniju jedan od lidera u energetskoj efikasnosti i primeni principa održivog razvoja. Jako je značajno i da se uključuju i naši zaposleni, jer oni zatim postaju svojevrsni amabasadori energetske efikasnosti i u svom domu. Tako naše malo, na kraju lanca postaje mnogo. Odbor za uštedu energije u pivari se sastaje jednom nedeljno i zaposleni daju ideje kako da na najefikasnijii način trošimo energiju. Stručni tim bira najbolje ideje, a naredne godine se izdvajaju sredstva kako bi taj projekat zaživeo u praksi. Kroz rad Postrojenja za preradu otpadnih voda, pivara anaerobnim procesom dobija obnovljiv izvor energije - biogas. Zahvaljujući tom energentu, smanjujemo potrebu za snabdevanjem prirodnim gasom - rekla je Cucićeva.

Aleksandar Macura Većinu obnovljive energije proizvedu građani

- Ovo većina ljudi ne zna, ali najveći proizvođači obnovljive energije u Srbiji jesu građani. Oko 50 odsto sve obnovljive energije koje proizvedemo - napravimo sagorevajući ogrevno drvo u šporetima. Važno je što smo se okupili ovde da čujemo primere dobre prakse i šampione u održivom razvoju u privatnim kompanijama, a tu su i predstavnici države, što je veoma važno. Nesumnjivo je da postoji prostor za napredak, na kome ćemo svi zajedno raditi - rekao je Aleksandar Macura iz fondacije ReS, koji je bio moderator trećeg panela.

Brojke

  • 2013. usvojen Zakon o efikasnom korišćenju energije

Konkurentni na globalnom tržištu

"Hemofarm", lider održivog razvoja

Kompanija "Hemofarm" je stavila energetsku efikasnost u kontekst održivog razvoja i dala ovoj temi veliki značaj i zato smo postali lideri u održivom razvoju danas, rekao je Dušan Stojaković, menadžer za održivi razvoj i marketing u ovoj kompaniji.

- Pre sedam godina partner iz Holandije želeo je da sarađuje s nama, ali je problem bila neusaglašenost srpskih zakon sa zakonima Evropske unije. Pronašli su način da nas provere preko principa održivog razvoja. Nakon procene koju su izvršili, shvatili smo da smo i iznad evropskih proseka, odnosno da smo bili usaglašeni sa evropskim regulativama čak 98 odsto. To nam je dalo šansu da budemo konkurentni na globalnom tržištu i mi smo u međuvremenu postali lider u održivom razvoju - rekao je Stojaković. Prema njegovim rečima, kada je u pitanju procena energetske efikasnosti na bazi održivih vrednosti - "Hemofarm" je među 20 najefikasnijih kompanija u svetu. - Mi ne stajemo tu i tražimo dodatni prostor za unapređenje. Proizvodnja iz godine u godinu raste u "Hemofarmu", a pada potrošnja struje i prirodnog gasa. Primera radi, "Hemofarm" ima električna vozila unutar kompanije, trudimo se da crpimo vodu iz sopstvenih resursa, 200 miliona naših pakovanja se proizvodi iz recikliranog kartona... Ipak, do svega toga ne bismo mogli da dođemo bez naših zaposlenih koji stalno daju svoje ideje. Formula da budemo još bolji je program operativne izvrsnosti, kancelarija za projektni menadžment i sektor održivog razvoja - rekao je Stojaković i zahvalio se organizatorima što su ovako važnu temu stavili u fokus javnosti.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track